Яна Ненкова и Вихър Даков са големите победители в регионалния конкурс за рисунка и плакат срещу дрогата

Яна Ненкова и Вихър Даков са големите победители в регионалния конкурс за рисунка и плакат срещу дрогата

72-ма ученици от Русенско участваха в регионален конкурс за плакат и рисунка, целящ превенция разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите. Конкурсът е част от инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”, чийто идеен организатор е журналистът Румен Николаев, главен редактор на „Акцент.БГ“. Победителите в конкурса бяха наградени от заместник областния управител Детелина Ачева, началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, административния директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, директора на секретариата на областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова, както и от Румен Николаев. Първото място в конкурса за рисунка бе за шестокласничката от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ Яна Ненкова. На второ място се класира Йоана Маринова от същото училище и отново от шести клас, а третата позиция си поделиха седмокласничката Линет Гюнайдънова от ОУ „П. Р. Славейков“ в село Смирненски и Магдалена Илиева, която също е в седми клас, но се обучава в русенското ОУ „Отец Паисий“. Първи в конкурса за плакат стана шестокласникът от ОУ „Любен Каравелов“ Вихър Даков. Втори се класираха седмокласничката Йоана Кръстева и шестокласничката Джулиана Русева. И двете момичета учат в ОУ „Любен Каравелов“. В категорията за изработване на плакат бяха присъдени също и две трети места. Те бяха за Силвия Кирилова от 6 клас в ОУ „Любен Каравелов“ и Даная Иванова от 8 клас, учеща в АЕГ „Гео Милев“. Поощрителни награди получиха Антония Иванова от 6 клас на ОУ „Любен Каравелов“ и училище „П. Р. Славейков“ в село Смирненски. От училището в Смирненски имаше и най-много участници в конкурса. Те бяха повече от 20. В рамките на конкурса бяха връчени награди и от името на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ доц. д-р Александър Парашкевов. Припомняме, че РЗИ също са сред партньорите на инициативата. Отличените от тях са Емир Юсеинов, Дамян Цолов и Даная Иванова. Специалната награда на РЗИ бе връчена на Яна Ненкова.

Заместник областният управител Детелина Ачева сподели, че подкрепя инициативата и в лично качество, както и че се надява тя да достигне до все повече хора, за да може проблемът да стане още по-ясно разпознаваем. „Нямаме време за губене, трябва да се действа в този момент, за да помогнем за предотвратяване разпространението и употребата на дрога сред тийнейджърите“, каза Ачева.

От своя страна началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева изказа благодарност за положените усилия от страна на Румен Николаев. „От позицията на своята зрялост и опита, който имаме трябва да намерим начин за разрешаването на този проблем. Нека заедно обърнем погледа на младите хора към изкуството и спорта, към нещата, които ни утвърждават като личности“, каза тя и сподели, че наркотичните вещества унищожават хората. „Дрогата дърпа младите към пропастта“, заяви още д-р Георгиева.

„Всичко, което е направено до момента – най-вече анкетата в училищата и срещите с институциите открояват колко е важно родителите да бъдат привлечени към решаването на този все по-сериозен за семействата и държавата проблем“, заяви Румен Николаев. Той каза още, че е готов и че ще съдейства за реализирането и на други събития в рамките на инициативата. Румен Николаев открои и важната роля на дарителите. Специална благодарност бе изказана на „Свободна зона – Русе“ и нейния изпълнителен директор Магдалена Иванова, както и на Алисе Муртезова и доц. д-р Кирил Панайотов, дм. Книги за всички 72-ма участници осигури началникът на РУО д-р Росица Георгиева, дарени от издателство “Klett”.

 „Борбата с дрогата беше много голяма кауза на Българския младежки червен кръст, когато започна открито да се говори за това в страната“, сподели Алисе Муртезова. Тя разказа пред учениците и за вредата от употребата на дрога и сподели наблюденията си от влиянието на дизайнерски наркотици върху подрастващите. „Чрез участието си в тази инициатива имате отношение към този проблем. Колкото се може всеки един от вас нека мултиплицира направеното във връзка с инициативата“, каза още тя.

Д-р Елка Юстинианова от РЗИ определи инициативата като належаща не  само за нашия град, но и за страната. В рамките на събитието, което бе организирано от Областна администрация – Русе, беше отправен и музикален поздрав към участниците. Възпитаниците на Националното училище по изкуствата китарното дуо Кристиян Трифонов и Християн Караилиев изпълниха „Милонга“ от Хорхе Кардосо и „Буги“.

Победителите в конкурса са били определени от 9-членно жури.

Сподели: