Яна Николова - зам. - директор на ИАНМСП: В рамките на месец ще стартира десета сесия на Националния иновационен фонд

Яна Николова – зам. – директор на ИАНМСП: В рамките на месец ще стартира десета сесия на Националния иновационен фонд

В рамките на месец ще стартира десета сесия на Националния иновационен фонд, каза днес в Русе зам. – директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Яна Топалова. Тя сподели, че предстои информационна кампания в тази връзка, която ще обхване и Русе.

Понастоящем приключва процедурно VIII-а сесия на Фонда и тече разплащането по IX-а сесия.

За Националния иновационен фонд (НИФ) отговоря Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Фондът осигурява безвъзмездна финансова помощ за проекти за научно развойната и иновационната дейност. Всеки бенефициент може да получи до 500 хил. лв., като средствата са изцяло национални и се отпускат като държавна помощ.

С близо 5 млн. лв. ще бъдат подпомогнати класираните проекти в IX-а сесия на Националния иновационен фонд. От подадени 78 проекта 24 са одобрени за финансиране и ще получат подкрепа в общ размер на 5 млн. лв. или целият бюджет на Фонда.

По проект “Ваучерна схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на малки и средни предприятия” с 50 хил. лв. ще бъде подпомогнато излизането на капиталовия пазар на български стартъп за информационни технологии.

През есента ще започне набирането на бенефициенти и по схемата за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии на микро, малки и средни предприятия.

Ваучерите ще са два вида – за 5 хил. лв. и за 20 хил. лв. и се очаква от тях да се възползват поне 450 предприятия. Стойността на ваучерната схема е над 9.7 млн. лв.

Сподели:

Още новини от деня