ясен и омая

„Ясен и Омая“ – обаятелният образ на вълшебното театрално изкуство – премиерен спектакъл на Куклен театър Русе

Пиесата „Ясен и Омая“ е творение на Петя Миладинова, като е номинирана в Националния театрален конкурс „Михаил Лъкатник“ град Ямбол, в блок „Драматургия“. Пиесата за първи път се поставя на сцена в България  и за удоволствие на младия екип на русенския театър под режисурата на Ивайло Марков. Музиката е написана от актьорът Васил Маринов, както и звуковата среда, в която се развива действието. Изпълненията в спектакъла ще бъдат на живо, тъй като има доста песни в него. В записите на музиката към спектакъла участва челистката Петя Стоянова от оркестъра на Русенска опера. Сценографията и куклите са дело на Наталия Гочева.

В спектакълът участва така наречената в българската митология „хала“, както и неродените същества.

По повод предстоящото първо представление говори режисьорът, изтъквайки че за да го има този млад екип русенския куклен театър има много работа, отговорност и човек, т.е. директорът Теменужка Хараланова, който съхранява 4 години този екип. Затова те издигат искането си, че „Държавниците знаят какво правят и знаят защо да поддържат КУЛТУРАТА“.

Това е втори спектакъл, който реализира режисьорът Ивайло Марков, написан от авторката. В представлението присъства и войната, която в момента преживяваме, за доброто и злото, митологизирано от авторката. Като финал, любовта преодолява войната, а лошите герои стават добри.

Екипът се надява, че всичко разказано ще се случи в света. Театралите канят всички свои зрители в Държавен Куклен театър Русе на 16 и 17 ноември 2023 година да посетят един вълшебен спектакъл, който ще ги заведе към доброто.

Сподели: