exlibris екслибрис

Ясни са победителите в 14-тото издание на Международния конкурс за екслибрис „Ex Libris-Ex Littera“

Днес 28 септември тържествено бе открита изложба на екслибрисите, участвали в тазгодишният конкурс на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Русе.

В рамките на конкурса, своите произведения – екслибриси са изпратили 373 артисти – художници от 42 държави от цял свят. Майсторското вдъхновение е привлякло творци от Турция, Русия, Украйна, Унгария, Израел, Перу, Чили, Малайзия, Египет, Япония, Китай, Индия, Бразилия, Аржентина и за пръв път има произведения от остров Мавриций, както и от сибирската република Хакасия, която е част от Руската Федерация.

Галерия „Библиотека“ бе събрала множество интелектуалци, ценители на изкуството на миниатюрата. Гости на събитието бяха Н.Пр. генералния консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, както и зам.-областния управител Свилен Иванов.

Изпратените екслибриси са оценявани от жури в състав: проф. Светослав Кокалов, проф. Божидар Йонов, проф. Николай Драчев и художникът Иван Токаджиев.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА се присъжда на Маурисио Шварцман от Аржентина. Той има самостоятелни изложби в Япония, Бразилия, Испания, Литва, Аржентина, Полша, Дания. Участва за 12- ти път в нашия конкурс.

exlibris екслибрис 2018 1

Награда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ отива в Полша, а неин носител е Агнешка Липска. Полякинята участва за трети път в конкурса. Тя е показвала свои творби в над 80 изложби по света, както самостоятелни, така и общи.

Също по регламент, и по традиция, бяха връчени и спонсорските награди:

Отличието на „ПРОМОНТ” ООД получава Галина Павлова от България;

Наградата на Ротари клуб – Русе е също на български адрес, а неин носител е Красимира Дренска.

Зонта клуб – Русе – награда за Сандро Чинелато от Италия;

Отличието на информационния сайт „Русе Инфо” – Сара Хюсиен от Египет;

Награда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – Русе – Миряна Тиянич от Сърбия.

Награда на БЦП МСП- Русе- Деница Иванчева Иванова- Александрова от България.

И награда на Русенската стопанска камара – Анна Отани от Италия.

За награди в категорията до 18 години- или т.нар. „ново милениум поколение” свои творби депозираха 52 участници – ученици от Китай, Аржентина, Полша, Русия, Турция, Украйна и България. Най-високото отличие в този нов сегмент на конкурса получава Александра Биегала от Полша, родена през 2003 година,

През 2018 година Международният конкурс за екслибрис отново бе под патронажа на Министерството на културата на Република България и бе осъществен с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“.

Темата на следващия, 15-ти, юбилеен конкурс е „ЕX Libris- Ex Cinema”. Художниците ще интерпретират въздействието на Седмото изкуство върху културния обмен и влиянието му като катализатор за отварянето на нови духовни пространства на планетата, подчерта директорката на библиотеката Теодора Евтимова. За юбилейното издание ще има и други съпътстващи събития и изненади през 2019 година, увериха от екипа.

exlibris екслибрис 2018

В галерия Библиотека в РБ „Любен Каравелов“ Русе този път намериха място две изложби.

В галерия Библиотека в рамките на 14 международен конкурс, Ex Libris – Ex Litera“ бе открита изложба „Писменото културно наследство на Европейския съюз в малките графики“. Изложбата е подредена съвместно и със съдействието на  Областна администрация в Русе.

В нея се показват ценностите на голямото европейско семейство. Целта е да се покажат по модерен начин и да се популяризират пред широката общественост достиженията на ЕС.

Изложбата бе открита от зам.-областният управител на Област Русе г-н Свилен Иванов.

Сподели:

Още новини от деня