Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): В Русе работят отлично с бизнеса за развитие на образованието и технологиите

Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): В Русе работят отлично с бизнеса за развитие на образованието и технологиите

Русе е пример за ефективно партньорството между местно управление и бизнес за развитие на образованието и технологиите в града. Между 2016 и 2018 година в рамките на публично-частната инициатива „Знание за растеж“ са реализирани 46 проекта в сферата на образованието и уменията на обща стойност 250 000 лв. Освен това, фактът, че градът е втори след София със стратегия за интелигентна специализация, доказва, че местното управление има ясна визия за развитието на града и работи за осъществявнето ѝ.“

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 19 февруари по време на публична дискусия „Дигитализацията – мотор за развитие на гражданите, бизнеса и региона“ в Доходното здание в Русе.

„Дигитализацията е най-сигурният източник на икономически растеж. Дигиталните технологии проникват дори в традиционни сектори като финанси, земеделие, транспорт и дават шанс на нови предприемачи да се утвърдят в европейски или световен мащаб с иновативна услуга или продукт.“ Това допълни Ева Майдел по време на събитието, което беше открито от кмета на Община Русе Пламен Стоилов. На събитието присъстваха народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, председателят на Общински съвет – Русе и ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. дтн DHC Mult инж. Христо Белоев, началникът на Регионално управление на образованието – Русе Росица Георгиева, общински съветници, представители на бизнеса, преподаватели и студенти, неправителствени организации, директори на учебни заведения, граждани.

„Бъдещето в развитието на регионите до голяма степен е в зависимост от процесите на дигитализация“, каза кметът Пламен Стоилов, който благодари на г-жа Майдел за провеждането на форума в Русе и отбеляза, че разчита днес да се видят основните акценти от основната визия на Европейския съюз в тази област.

Зам.-кметът на Русе д-р Страхил Карапчански представи Иновационната стратегия за интелигентна специализация.

Ректорът на Русенския университет чл. кор. проф. Христо Белоев акцентира върху многобройниите проекти в сферата на дигитализацията, по които работят преподаватели и студенти в тясно сътрудничество с университети от Европа, бизнеса, неправителствения сектор и Община Русе.

„Няма да променим съвременните деца, ако не говорим на техния език. Дигитализацията е езикът на съвременното общество“, каза в хода на дискусията началникът на Регионалното управление на образованието – Русе Росица Георгиева. Затова се работи с подкрепата на Русенския университет за дигитализация на училищата в Русенска област. Тази година са увеличени хардуерните и софтуерните профили в новия държавен – план прием, посочи тя.

В публичната дискусия участва и технологичният и социален предприемач Боян Бенев, който разясни практическото приложение на дигиталните технологии.

Събитието завърши с ангажимент форумът да има свое продължение в Русе.

Сподели: