Музиканти ще свирят на живо в премиерата на Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе "Казимир и Каролине или И любовта никога не спира"

1.2 млн. лева е бюджетът на ДТ „Сава Огнянов“

През миналата година ДТ „Сава Огнянов“ – Русе има отлична оценка от Министерството на културата. Това каза този следобед директорът Орлин Дяков. За втора година бюджетът на театъра е 1 250 000 лева, което е отчетено като много добро нещо за развитието на културната институция.

Директорът е принуден да назначи още технически персонал /реквизитори, сценични работници/, защото ще се улесни обслужването на спектаклите, които се играят не само в Русе. Има нова позиция – комендант сграда, който се занимава с обслужването и и салонния персонал.

Досега от началото на годината над 200 000 лева са раздадени като допълнително материално стимулиране. Така са повишени заплатите на хората и принципът е да не се повишава ФРЗ, а само да се раздава ДМС.

Приключи първата част на процедурата за закупуване на чисто нови автомобили – бус с 19 места, бус с 8 места и камион 3.5 тона. Директорът е горд с това, защото досега такова нещо не се е случвало в театъра. Така се решават много проблеми. На сезон всяка кола пропътува между 40 000 и 50 000 км. Причината е в многото постановки, играни у нас.

Вече има 14 сигурни дати за представления в театър „Сълза и смях“, повече са датите в Театъра на армията. В „игровите“ 10 месеца по 4 пъти на сезон се играе регулярно на софийска сцена. Хубавото е, че от София търсят русенската трупа, а не е обратното. Това се промени от 2 години насам поради добрия репертоар на русенския театър.

Прогнозата на директора е приходите до края на годината да бъдат малко над 500 000 лева. До този момент сумата е 350 000 лева а през отминалата година общият размер е бил 420 хил. лева. На всеки лев приход театърът получава дотация от 2.50 лева.

Парите за дейност от бюджета на Община Русе в размер на 100 000 лева се привеждат на театъра регулярно и в пълен размер. Така се изпълнява договорът с Министерството на културата и театъра. В много общини това не се случва, защото няма санкционна мярка, ако не се изпълни договора. Директорът благодари на ръководството на Община Русе, а така театърът може да осъществи приблизително 3 проекта.

Сподели: