ваксини

10 новоустановени заразени с коронавирус в Русенска област за денонощие

Близо седем пъти повече заразени с Ковид-19 през отиващия си вече юли спрямо предходния юни отчитат здравните власти в Русенско. От 1-и този месец насам заболелите от коронавирусна инфекция са 631, като сред тях има и 24 деца. За сравнение през юни новите случаи бяха 94. Само за последната седмица болните се увеличиха с 232, което е близо 8.5% нагоре на потвърдените случаи спрямо предходната. Статистиката сочи още, че за изминалите седем дни 11 деца са се заразили, а седем души с положителен тест за коронавирус са починали.

Заразените през вчерашния ден са десет, като сред тях има и две деца. Оздравелите за последните 24 часа обаче са два пъти повече – двайсет. Същевременно една жена и един мъж са починали. Към момента активните случаи са 309, като близо 16% от тях или 49 души се намират на болнично лечение. Справка в Единния информационен портал сочи, че областта се нарежда на шестнайсето място по заболеваемост в страната през изминалото денонощие наравно с Хасково. Най-малко заразени има в Монтана – двама.

Колкото до поставените ваксини, то се наблюдава спад в интереса към имунизации. През отиващата си вече седмица са поставени 489 ваксини, което е с малко над 12% по-малко спрямо предходната. Ако трябва обаче да се направи съпоставка между месеците юни и юли, то поставените ваксини през юли са 2117, което е над пет пъти повече спрямо предходния месец. Приблизително 92% от поставените дози представляват трета или четвърта игла. От началото на пандемията до днес установените случаи на коронавирус в областта са общо 35 080, като от тях 1919 души са починали. За юли смъртните случаи на заразени с Ковид-19 са осем, а за юни два. До момента в област Русе са извършени 130 823 имунизации, като със завършен имунизационен курс са 58 543 души. Бустерна доза пък е направена на общо 24 446 русенци, като от възможността за втори бустер са се възползвали 1379 души от региона.

Сподели: