100 години Баухаус отбелязват и в Русе

100 години Баухаус отбелязват и в Русе

ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ и МЕЖДУНАРОДНО ДРУЖЕСТВО „ЕЛИАС КАНЕТИ“ любезно Ви канят на 100 ГОДИНИ БАУХАУС

Тази година се навършват 100 години от основаването на една от най-значимите художествени школи на 20. век – Баухаус. Гьоте-институт България отбелязва юбилея с разнообразни събития в цялата страна, които целят да представят историята и значението на Баухаус днес, както и да проследят влиянието върху българската архитектура и изкуство. След серия от прожекции, лекции и изложби в София, Варна и Пловдив програмата идва и в Русе между 14 и 16 юни. Съ-организатор и домакин е Международно дружество „Елиас Канети“.

Програмата в Русе ще включи прожекция на документалния филм „Баухаус – модел и мит“, както и на колекция от експериментални филми. В Русе публиката ще може да разгледа и колекция с книги, посветени на Баухаус, която беше предоставена на Гьоте-институт България от Франкфуртския панаир на книгата.

Специален акцент в програмата ще бъде лекцията на арх. Анета Василева, която ще въведе русенската публика в историята, същността и влиянието на Баухаус по света и в България.

Анета Василева е архитект, архитектурен критик и публицист и доктор по история и теория на архитектурата с фокус върху архитектурата от втората половина на ХХ век. Тя е сътрудник в международния европейски проект ATRIUM – Architecture of Totalitarian Regimes of the XXth Century in Urban Management (atrium-see.eu/bg/), архитектурен наблюдател на културния седмичник „К“ (kweekly.bg), член на А10 New European Architecture Cooperative (a10.eu) и секретар на възстановената през 2018 българска работна група към Международната организация за документиране и опазване на обектите на Модерното движение DOCOMOMO International. Анета Василева е съосновател и част от архитектурна група WhAT Association (whata.org/blog), където вече над 10 години се занимава със съвременна архитектурна критика. Публицистика, организиране и журиране на архитектурни конкурси.

ПРОГРАМА

14.06., 18:30 ч. в Камерна зала „СЛАВИ ШКАРОВ“ – ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „САВА ОГНЯНОВ“ 7000 Русе пл. “Свобода” №4

Баухаус – модел и мит, документален, Германия, 2011, 103’, режисьори и сценаристи: Нийлс Болбринкър, Кърстин Стътърхайм

15.06., 16:00 ч. в Австрийска библиотека, площад Свобода 4

Анета Василева – „БАУХАУС ДНЕС. Интернационализация и глобализация на модернизма. Или как Баухаус промени света и България“? – лекция

15.06., 18:30 ч. в Камерна зала „СЛАВИ ШКАРОВ“ – ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „САВА ОГНЯНОВ“ 7000 Русе пл. “Свобода” №4

Модерният град: 3 филмови есета за новия тип урбанизация през 1950/60-те: Документи на тема модерното жилищно строителство и градско развитие, 102 мин.

16.06., 18:30 ч. в Художествена галерия – Русе, ул. „Борисова“ 39, Русе 7000

Колекция Bauhaus: BAUHAUS СЦЕНОГРАФИЯ & ТАНЦ – Лудвиг Хиршфелд-Мак, Василий Кандински, Курт Шмид, Лотар Шрейер, 110 мин.

Всички събития са с вход свободен!

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Сподели:

Още новини от деня