100 години от рождението на световноизвестния тенор Николай Здравков

101 години от рождението на световноизвестния тенор Николай Здравков

Николай Здравков е роден е на 10.02.1923 г., в с. Брусарци, Ломско. Завършва Духовната семинария в София. От 1948 до 1952 г. учи оперно пеене при двамата големи педагози от Българска държавна консерватория Катя Спиридонова и проф. Илия Йосифов. По това време той пее и в хор “Кавал”, а по-късно става солист на ансамбъла на Министерството на вътрешните работи. Важен момент от неговото професионално израстване е едногодишната му специализация през 1955/56 г. в Московския “Большой театър”, където той учи при Б. Покровски.

През февруари 1953 г. е назначен за стажант-солист в Русенската опера. Само след два месеца той прави своя успешен дебют в ролята на Марио Каварадоси от операта “Тоска” на Джакомо Пучини. През същата година младият артист извоюва първото си лауреатско звание и златен медал от Младежкия фестивал в Букурещ, а през 1954 – втора награда на конкурса “Дестинова-Буриан” в Прага. През 1956 г. е първи – този път във Вервие, Белгия, където получава предложение за дългосрочен договор за работа в чужбина. Тези отличия му отварят пътя за международна кариера. През следващите години той получава много предложения за работа на по-големи сцени у нас и в чужбина – сред тях и Парижката гранд опера.

През 30-годишната си активна творческа дейност като първи тенор на Русенската опера, той гостува в различни градове на страната и на много чужди сцени. Успешни са гастролите му в Съветския съюз, Австрия, Финландия, Югославия, Белгия, Турция, Полша, Чехословакия, Китай, Мексико, Куба….. Създава повече от 50 роли от класическия и съвременния репертоар. Броят на спектаклите му респектира – над 1 500.

За своя изключителен принос в областта на българската култура приживе Николай Здравков е удостоен с орден “Кирил и Методий” I степен и е носител на наградите “Русе” и “Златна лира”.

Русенци се прощават завинаги със своя талантлив съгражданин на 7 януари 1990 г., когато внезапен инфаркт слага край на дните му.

Днес името на Николай Здравков, заедно с имената на дългогодишните му партньори – сопраното Пенка Маринова и баритона Кирил Кръстев – е синоним на Русенската опера, на която той щедро посвещава своя талант.

Снимката е от Държавен архив-Русе, фонд на Ромео Райчев.

/Държавен архив – Русе/

Сподели: