11 май се чества официално като Ден на библиотекаря

11 май се чества официално като Ден на библиотекаря

11 май се чества официално като Ден на библиотекаря от 2006 година. На датата първоначално Българската православна църква е чествала Празникът на Св. Св. Кирил и Методий – създателите на славянската азбука. Някога библиотекарите са били втори по ранг след владетеля, заради функцията им на пазители на информацията.

За да отбележат деня, в РБ „Любен Каравелов“ – Русе специално дойдоха ученици от 2 клас на ОУ „Отец Паисий“ с класен ръководител Красимира Йорданова. Децата видяха различни книжки, гледаха с 3Д очила, разбраха много нови неща. Научиха разликите между библиотекар и книжар, припомниха си правилата за съхранение на книгите. Направихме обиколка из библиотеката и дори попяхме заедно песни за Кирил и Методий, за буквите и за книжките.

Екипът на библиотеката предложи на децата да си направят книгоразделител, който да им остане за спомен от нашата среща. И някой родители се включиха и твориха, увлечени в процеса.

Радваме се, че Детски отдел е притегателно място на толкова много малки и големи читатели. Очакваме любознателните деца при нас и ще продължаваме да ги запознаваме с необятния свят на книгите.

Честит празник на библиотекарите! Бъдете здрави и съхранявайте любовта към книгите!

Защото една библиотека без библиотекар би представлявала един голям склад на книги, помещение без душа, може би и без светлина.

Сподели: