1100 души са преминали през манипулационната за бързи антигенни тестове на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“

1100 души са преминали през манипулационната за бързи антигенни тестове на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“

Над 1100 души са преминали през манипулационната за бързи антигенни тестове на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе от отварянето й на 15 юли. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Българинов и неговият заместник Синан Хебибов се запознаха на място с цялостната организация на процеса. Там те разговаряха както с персонала в лабораторията, така и с граждани, влизащи в страната и възползващи се от услугата.

Лабораторията работи денонощно, без почивен ден. Изследването струва 50 лева, а резултатът е готов в рамките на максимум 30 минути. За момента пунктът на границата остава постоянно действащ. Само за последните няколко часа през него са преминали малко повече от 20 човека, влизащи в България. Бързите антигенни тестове важат само за пристигащи от зелена и оранжева зона. Колкото до сънародниците ни от чужбина, попадащи в червената зона по разпространение на COVID-19, то те трябва да представят отрицателен PCR-тест.

Припомняме, че до откриването на лаборатория на границата се стигна след настояване от страна на областния управител Борислав Българинов. Преди по-малко от месец той проведе среща с представители на лечебните заведения в региона и Регионалната здравна инспекция. Пунктът се обслужва от лабораторията на ДКЦ-2 към Университетска болница „Медика Русе“. Той е от изключителна полза за влизащите в България, защото много голяма част от минаващите границата не представят необходимата медицинска документация и подлежат на задължителна 10-дневна карантина, която могат да отменят до 24 часа след влизане в страната и представяне на отрицателен PCR или антигенен тест. Новият пункт улеснява хората и влизащите в България не губят време в търсене на лаборатории в града или в населеното място, където отиват. През летния сезон туристическият поток е засилен, а също и много от сънародниците ни предпочитат да прекарат почивката си в родината при близки хора. Освен това инспекторите от РЗИ – Русе, осъществяващи здравния контрол на ГКПП – Дунав мост, изпитват затруднение в своята работа, тъй като уведомленията за карантина ги пишат на ръка, а не рядко се случва и централната информационна система да блокира. Почти всички граждани, поставени под карантина, в рамките на 24 часа извършват и предоставят в РЗИ – Русе отрицателен антигенен тест и служители на инспекцията трябва да я отменят.  РЗИ – Русе няма специализиран отдел за граничен контрол, какъвто имат в структурите си здравните инспекции във Варна, Бургас, София и др. и това затруднява много работата на инспекцията, като ангажира човешки ресурс и допълнителни финансови средства.

Сподели: