121 участници от Русенска област на дванадесетия национален събор на народното творчество в Копривщица

121 участници от Русенска област на дванадесетия национален събор на народното творчество в Копривщица

След две години отлагане заради Ковид-пандемията в Копривщица започна дванадесетият национален събор на народното творчество, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Над 6500 самобитни носители на автентични народни песни, танци и инструментални мелодии от 5- до 95-годишна възраст, от всички краища на България, ще се изявяват на 8 сцени в местността Войводенец и в центъра на Копривщица до неделя включително. Област Русе е представена от 121 участници – 71 жени и 50 мъже. Те са от четири общини от региона – Русе, Бяла, Ценово и Иваново. Инициативата се реализира и с логистичната подкрепа на Областна администрация – Русе и Регионалния експертно-консултативен и информационен център „Читалища” /РЕКИЦ/. Общото времетраене на изпълненията на участниците от Русенско ще е точно 2 часа и 21 минути и ще включва седем индивидуални и тринайсет групови изпълнения. Сред тях са някои от най-обичаните народни песни, както и такива напълно специфични за региона. Не по-малко внимание заслужават и уникални ритуали, типични за областта, свързани с Коледуване, Бабинден, както и множество различни обреди, касаещи ежедневието и бита на българина от последните два века. Специално внимание трябва да бъде отделено на „Джамал“, типичен за Иваново, който е част от „Живите човешки съкровища“ на ЮНЕСКО.  

Русенци ще имат възможност да се изявят през утрешния ден. Областният управител Анатоли Станев им пожела успех и изрази увереност, че представителите на региона ще докоснат сърцата на всички присъстващи на най-голямото фолклорно събитие у нас, което се провежда на всеки пет години. „Винаги съм насреща да подкрепя всяко подобно начинание. Изпратил съм експерти от Областната администрация на място, за да оказват пълно съдействие на участниците. За мен развитието на културата и съхраняването на родовата ни памет ще продължи да бъде водещ приоритет“, категоричен е Станев.

Събитието ще бъде съпътствано от живи демонстрации на занаяти, изложби, кукерски и нестинарски игри, световната премиера на филма „Кавал парк“, както и ревю на народни носии.

Три групи от Белгия, Нидерландия и Америка ще изпълняват българска народна музика. В тях има дори граждани на Аржентина и Япония, които са почувствали магията на родния фолклор.

Припомняме, че съборът се провежда от 1965-а насам на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.

Сподели: