122 години от създаването си чества ПГО – Русе

През 2018 г. се навършват достойните 122 години от основаването на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”- Русе, последовател и реализатор на идеите на дружество „Стопанка“ и Женско благотворително дружество „Добродетел“. Дълъг е пътят, който е извървяло училището – от онази далечна 1895 г. до днес.

На 28 октомври 1895 г. в Русенски общински вестник е отпечатана обява, която гласи, че в Русе се открива училище „за кроение и шиене на горни дрехи”. Това е първото в България извънстолично девическо професионално училище по шев и кройка.

Тържеството за патронния празник на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”- Русе се проведе на 6 декември в Доходно здание Русе. Оригинални модни колекции, създадени по идея на възпитаниците на гимназията и под ръководството на техните учители бяха ефектно представени от секция „Манекени“. Гости – участници бяха състави и изпълнители от Общински детски център за култура и изкуство.

Сменят се поколения ученици и учители, но погледнем ли назад, виждаме, че училището е било неизменно синоним на висок професионализъм, буден творчески дух, всеотдаен труд, толерантност и уважение, които превратностите на времето не могат да заличат.

Историята на модното русенско училище е значима отговорност и наше задължение е не само да съхраним създаденото и запазим традициите, но да ги развиваме и обогатяваме, да сме непрекъснато в съзвучие с времето, в което живеем.

Затова и училището ни, вече 122 години, е на мода!

Сподели: