135 години от рождението на Жул Паскин

135 години от рождението на Жул Паскин

Време за прочитане: < 1 мин.

Художникът Юлиус Пинкас, по-известен като Жул Паскин е роден, на днешната дата през 1885 г. във Видин. Много малък той и семейството му се преселват да живеят в Русе, в къщата на техния роднина Леон Пинкас – собственик на столарска работилница. Девет годишният Юлиус учи в Русенското еврейско училище, докато баща му разработва фирмата си „Маркус Пинкас и синове”.

Семейство Пинкас напуска Русе и заминава за Букурещ, откъдето Юлиус Пинкас след време попада в многонационалната група на парижката художествена бохема. Със собствен стил, Жул Паскин трудно може да бъде причислен към някоя новаторска модна група. Той е съвременник и на появата на футуризма, сюрреализма и разновидностите на абстрактното изкуство. Той е и си остава привързан към реалистичния рисунък и фигуралната композиция. Неговата любознателност и любов към живота го хвърлят в пътешествия. Посещава Северна Африка, откъдето донася рисунки и акварели и скици. Прекарва няколко години в Куба, САЩ, Мексико и Аржентина.

Световно признат, картините на Жул Паскин „от България” (както остава известен) са пръснати по целия свят, но в нашата Национална художествена галерия те се броят на пръстите на едната ръка.

Сподели:

Още новини от деня