140 години дипломатически отношения между България и Русия отбелязаха в Русе

140 години дипломатически отношения между България и Русия отбелязаха в Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

С тържествен концерт-рецитал „С Русия в сърцето” „Съюз на пенсионерите – Регион Русе” отбеляза 140 г. дипломатически отношения с Русия.

Гости на събитието бяха депутатите Крум Зарков, Пенчо Милков и Георги Стоилов и генералния консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов. Също така имаше приветствие от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и областният управител Галин Григоров.

В концерта участваха певчески състави към  „Съюз на пенсионерите – Регион Русе”, Вокално студио „Слънчеви ноти” към Общински детски център за култура и изкуство – гр. Русе, Вокално студио за поп и джаз „Икономов”, Владимир Маринов .

Областният управител Галин Григоров отправи поздравления към председателя на Общинския съвет на „Съюз на пенсионерите регион Русе“ Красимира Маринова по повод по организирането и провеждането на тържествен концерт-рецитал под надслов „С Русия в сърцето“.

Във връчения поздравителен адрес от негово име се казва:

„Единството между българи и руси винаги е било пример не само за установени отношения между държавници, но и за духовна близост между двата народа!…

Нека днес, когато отбелязваме тази бележита годишнина, си припомним своето минало, да се преклоним пред онези, които съхраниха и предадоха българския дух и култура, за да ни има днес и да продължим тяхното дело!…“ В поздравителния адрес се припомня още, че руски архитекти създават множество емблематични сгради в следосвобожденска България, сред които е и Народното събрание, Военния клуб, а също и храм-паметника „Александър Невски“. Внимание беше обърнато и на ролята на граф Игнатиев за създаването на самостоятелна българска църква, както и върху дейността на руските книжовници, допринесли за написването на жития на българските светци

Сподели:

Още новини от деня