141 години от Освобождението на Бяла – 5 юли с цветя и подаръци за Бяла

Празнична среща в Историческия музей днес събра граждани, общественици, туристи от страната с домакините, за да отбележат 141 години от Освобождението на Бяла. С радостната новина за дарение в полза на новостроящия се в Бяла храм пристигнаха кметът на община Бяла, г-н Димитър Славов и кметът на румънската община Гръдинари, г-н Тудор Флоря, и двамата градоначалници поднесоха цветя на паметника на баронеса Вревская. Г-н Флоря поздрави беленчани за празника ни, а от думите на г-н Славов стана ясно, че румънските приятели на Бяла подаряват гранит за църквата, а също са довели със себе си майстори, които ще го поставят.

Гостите бяха сред първите посетители на музея след излагането на новия експонат – сборникът – албум с руски военни паметници, който зае мястото си на втория етаж, в салона на къщата. Бибилиофилското ценно издание е изпълнено с гравюри на повече от 100 военни паметника, поставени на мястото на сражения и на загинали руски офицери по време на Руско – турската война от 1877 – 78 година.

С влизането на генерал Арнолди в Бяла на 5 юли 1877 година този цъфтящ, жив околийски градец добива своята духовна свобода, в малката тогава църква е отслужена, по спомените на граф Игнатиев първата тук църковна служба на български език. Честит празник на гражданите и гостите на Бяла!
В деня на отворените врати на историческия музей бе открита и още една изложба в парка на музея – тази, посветена на съда на Ботевите четници, в Русе, състоял се отново на 5 юли, но доста преди войната.

Анжелина НЕНОВА
Снимки: Звезделина ИВАНОВА

Сподели:

Още новини от деня