1418 бебета са се родили през 2017 година в русенския АГ - комплекс

1418 бебета са се родили през 2017 година в русенския АГ – комплекс – Видео

В Акушеро–гинекологиченият комплекс към УМБАЛ „Канев” АД през 2017 година са проплакали 1418 бебета или със 139 по-малко в сравнение с предходната година, което е нормално на фона на намаляващата раждаемост в България.
АГ-комплексът разполага със структури „Родилно”, „Гинекология”, „Патологична бременност”, Отделение „Неонатология” и обособена структура за клинични дейности – Анестезия и интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията към отделение „ Анестезиология и интензивно лечение ”.
АГ-комплексът е клинична база за обучение на лекари-специализанти по „Акушерство и гинекология” и за обучение на студенти от специалност „Акушерка” от Факултет „Обществено здраве и здравни грижи” на РУ „Ангел Кънчев”, като нивото на подготовка е такова, че завършвайки своето обучение те могат да започнат работа като равностойни членове на екипите ни.
През 2017 година са родени 757 момченца и 661 момиченца, 30 двойки близнаци. Перинаталната детската смъртност е 9,16 промила -13 починали новородени.
Броят на преминалите пациентки в структура Родилно е 2 203, като 6 от тях са чужди граждани.
През 2017 год. 11 татковци и баби са се възползвали от услугата, която предлагаме – присъствие по време на раждане на своите деца.
Увеличава се броят на семейните двойки, които се възползваха от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца в сравнение с 2016 г.
През изтеклата година продължи работата във форматите за предродилна подготовка „Отворени врати” и „ Училище за родители”, в които са участвали 527 бъдещи майки и татковци. Особен интерес има към семинарните занятия с практическа насоченост. Целта на обучението е да се постигне правилна информираност около темите за раждането, кърменето и отглеждането на дете.
АГ-комплекс разполага с инструктури по кърмене, които са в помощ на родилките в първите часове след раждането.
В структура „Патологична бременност”, се приемат бременни с всички отклонения на бременността. Броят на преминалите пациентки през 2017 год. е 677 .
В структура „Гинекология” оперативната дейност обхваща различните видове уро-гинекологични заболявания – слингове и пролифт, лапаро-ендоскопски и хистерорезектоскопски операции и всички видове онкологични заболявания – на матката, на шийката на матката и на яйчниците. Броят на преминали пациентки е 1844.

Обособената структура за клинични дейности – Анестезия и интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията е част от целия процес на превенция, наблюдение и лечение на гинекологичните пациентки, бременни жени и родилки. Броят на преминалите пациентки е 1104. Осъществява се пред анестезиологична консултация на пациентките, извършва се цялата гама от анестезиологични техники, активно се прилага обезболяване на раждането.
Отделение ”Неонатология” е със статут на между областен център – ІІІ-то ниво от медицинските стандарти в РБ. Отделението приема новородени от Русенска област и градовете Тутракан, Разград, Бяла. Приетите новородени са 1690, в т.ч. от други болници – 21 бр.. През изтеклата година бебето рекордьор с най-високо тегло е 5,000 кг. И се казва Дениз, а с най-ниско тегло преживяло новородено е 490 гр. И се казва Мирай.
Статутът на между областен център, води до приемане на цялата патология на новороденото от изброените градове.
В Акушеро–гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Канев” АД се осъществява 24-часово наблюдение на пациентките и новородените деца. Чудесните битови условия, които имаме дават възможност на всяка една бременна, родилка или оперирана жена да се възползва от самостоятелна VIP – стая.
Въпреки недостига на кадри в България, тук нямаме дeфицит на акушер-гинеколози, неонатолози, акушерки и медицински сестри, като не малка част от лекарския и акушерски персонал се състои от млади кадри.
В заключение трябва да кажем , че отделение АГ при УМБАЛ “Канев“ АД е единственото с ІІІ-то ниво между Варна и Плевен и приема всички тежки и спешни случаи в АГ от градовете и болниците в региона – Разград, Тутракан, Бяла, Силистра и болница „Медика”.

След като на днешния Бабинден беше спазена традицията с ритуалното измиване на ръцете на шефа на отделението, областният управител подари кърпа, сапун и букет на старшата акушерка Галя Добрикова, а на д-р Хубчев кърпа и сапун. Също така г-н Григоров връчи и поздравителен адрес на д-р Хубчев, в който се казва: „…Делото Ви, отдадено на благородната кауза първи да посрещнеш новия живот, е достойно за уважение и възхищение! Вярвам, че именно професионализмът, отдадеността и упоритият труд са в основата на постигнатото от Вас и колегите Ви!
Честит празник и бъдете горди от възможността да работите в първата гражданска болница на България!“

Независимо от това, че непрекъснато пада раждаемостта в страната, ние също имаме 139 раждания по – малко, ще си пожелаем да има повече раждания, добави д-р Хубчев в присъствието на народния представител Пенчо Милков, областния управител Галин Григоров, председателя на Общински съвет – Русе чл. кор. Христо Белоев, председателите на комисии в Общинския съвет д-р Теодора Константинова и Пламен Рашев, ректора на Русенския университет проф. Велизара Пенчева и др. гости. Тук наистина е един остров, където нямаме проблеми с персонал. Над 50 % са младите хора, а младите хора се задържат на място, където има перспектива, отбеляза още той. АГ – комплексът разполага с много апаратура, благодарение усилията на ръководството на болницата. 350 000 лева са необходими за разкриването на ин – витро център в комплекса, като ръководството му има готовност за разкриването му веднага. Това обаче зависи от ръководството на Община Русе и на болницата, тоест от усилията на държавата. Чуйте повече от него.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"