15-годишната Кристина Тодорова от Русе е победителят в „Звезди над Ловеч”

На 16 и 17 август в гр. Ловеч се състоя първият конкурс за млади поп-певци „Звезди над Ловеч”, който се организира със съдействието на Община Ловеч и по инициатива на Анатоли Анастасов – директор на конкурса.

Според регламента на конкурса, участниците преминават кастинг, състоял се на 16 август и само шестима от тях са допуснати до финала на 17 август.  Сред тях са Боряна Борисова (18 г.) и Кристина Тодорова (15 г.), изпълнители на вокално студио за поп и джаз „Икономов”-Русе, с ръководител г-н Вили Икономов.  Те са и носители на две от трите призови награди на конкурса. Боряна Борисова получи трета награда – грамота и статуетка, а Кристина Тодорова остава в историята на конкурса „Звезди над Ловеч” като неговият първи победител – носител на първата награда, която е специална статуетка, изобразяваща музикално петолиние и ключ сол върху него, гравирана с надпис „ПОБЕДИТЕЛ”, и грамота. Победителят в конкурса „Звезди над Ловеч“, Кристина Тодорова ще получи и собствена песен. Тя ще е специален подарък от композитора Камен Николов, който наскоро бе обявен за наследник на големия Тончо Русев. В момента Камен Николов работи с няколко български имена, за които твори – Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Петя Буюклиева и др. Преди време Камен Николов написа песента „Само едно море“, изпълнена от Тереза Коларова, която бе представена в конкурса на БНТ за Евровизия и предизвика огромен интерес, преминавайки няколко кръга в надпреварата. Маестро Николов е магистър от Академията за музикално изкуство – Пловдив.

Журито, което оценяваше участниците в „Звезди над Ловеч”, бе от изтъкнати музиканти и специалисти. Председател на журито бе композиторът Иван Михайлов – роден в Ловеч, но от години живее в чужбина. Завършил е три консерватории, написал е множество песни за утвърдени имена в Холандия, работи с български певци като Ваня Костова, Веселин Маринов, Маргарита Хранова и др. Иван Михайлов е автор на множество школи за различни инструменти. Те се използват в много училища в редица европейски страни, дори в Япония и Китай. Останалите членове на журито са Вили Икономов – вокален педагог, носител на почетното звание „Почетен гражданин на град Русе” (2014 г.), Найден Вълчев – представител на Община Ловеч, Милен Тотев – популярен като един от най-добрите бардове с китара, интерпретатор на Булат Окуджава и Владимир Висоцки, Валери Красимиров – програмен директор на радио „Зетра” – Ловеч, Кристиян Костов – хореограф и председател Народно читалище „Бяла Анаста – 2016“ гр. Ловеч и Анатоли Анастасов – член на инициативния комитет и директор на  конкурса „Звезди над Ловеч”. Популярният водещ и изпълнител Драгомир Драганов бе звездният водещ на конкурса.

Следващият конкурс, на който Боряна Борисова и Кристина Тодорова заедно с други възпитаници на маестро Вили Икономов ще представят Русе, като се съревновават с други млади таланти, е „Полските щурчета” в първите дни на септември в гр. Полски Тръмбеш. Конкурсът се организира от популярният изпълнител Веселин Маринов.

Напомняме, че Кристина Тодорова е и носителят на голямата награда Гран При на ХХII Международен конкурс за млади изпълнители „Северно сияние” – Русе, 2018 г. В тазгодишното издание, младата изпълнителка няма право да участва, но ще зарадва публиката на конкурса със свое изпълнение по време на гала-концерта на лауреатите на 6 октомври, а същинският конкурс е на 4 и 5 октомври в Доходното здание с вход свободен и за трите дни, с подкрепата на Община Русе.

Сподели:

Още новини от деня