училище горно абланово

150 години чества днес училище „Христо Ботев“ в Горно Абланово

150 години чества днес училище „Христо Ботев“ в Горно Абланово. Церемонията ще започне в 9.00 часа с връчване на удостоверенията на завършващите първи и четвърти клас. В центъра на селото ще бъдат поднесени венци и цветя, а след това ще има празнично тържество пред Канев център.

Петима са били първите ученици на училището в Горно Абланово, а то се е помещавало в дома на местния жител Борис Теодосиев. Особен интерес предизвикват имената на завършилите през 1940 годината. Между 22 свидетелства е и това на Игнат Христов Кънев, роден на 6 октомври 1926 година в Горно Абланово.

Сегашната сграда е построена през 1962 година. Тогава в него учат 486 ученици обучавани от 23 учители. Честването на 100 годишният юбилей е през 1969г., на събитието присъстват стотици възпитаници, учители и гости. Тогава училището е наградено с орден „ Стара планина“- I степен.

Днес в училището учат деца от три села – Горно Абланово, Батин и Екзарх Йосиф, като броят на учениците драстично намалява. През 2002 година с дарение на Игнат Канеф е оборудван компютърен кабинет. Учениците активно се включват в извънкласни дейности, участват в състезания, конкурси и фестивали.

Сподели:

Още новини от деня