1600 удостоверения за гласуване на друго място и регистрите за тяхното издаване пристигнаха в Областната администрация – Русе

1600 удостоверения за гласуване на друго място и регистрите за тяхното издаване пристигнаха в Областната администрация в Русе при засилени мерки за сигурност. Те ще бъдат раздадени на осемте общини в региона в най-кратки срокове. Удостоверенията бяха докарани от София, като преди това автомобилът мина през Ловеч и Плевен. Почти във всички области на страната тези книжа вече са доставени. До броени часове този род документи ще бъдат доставени и във Велико Търново, както и в Габрово. „На този етап няма трудности в процеса по подготовка на изборите в Русенско. В постоянен контакт съм с администрацията на Министерския съвет, както и с Централната и Районната избирателна комисия. Всеки казус се решава на място и в движение. Дейностите по подготовката на изборите са в график, няма забавяне“, коментира областният управител Анатоли Станев. Според него проблеми на предсрочния парламентарен вот няма да има, тъй като екипите на Областната администрация и на останалите институции, отговорни за безпроблемното провеждане на изборите, са отлично подготвени. „Имам шанса да работя с хора, които знаят какво правят. Те са отлично запознати с дейностите, които трябва да предприемат за провеждането на едни честни и прозрачни избори“, допълни Станев.

Необходимо е да се отбележи, че тези удостоверения за гласуване са различни от познатите ни заявления, които важат за всички граждани. Получените днес 1600 удостоверения за гласуване на друго място са единствено за кандидатите за народни представители, членовете на ЦИК и РИК, а също и наблюдателите.

Припомняме, че гласуването в страната се извършва по постоянен адрес, който е вписан в личната карта. Ако избирател има регистриран настоящ адрес в друго населено място и желае на втори октомври да гласува на него, трябва да подаде заявление в срок до 17-и септември включително. Същият срок важи и за удостоверенията, получени по-рано днес в Областната управа. Когато постоянният и регистрираният в общината настоящ адрес на избирателя са в различни населени места, той може да подаде заявление, по утвърден от ЦИК образец, да гласува по настоящия адрес, като адресира документа до кмета на общината. Заявлението може да се подаде и по електронен път през интернет страницата на ГРАО, като избирателят впише данните си и посочи телефонен номер. Електронен подпис не се изисква. Студентите, които учат в друго населено място от постоянния си адрес, могат да гласуват в града, където е учебното заведение и в избрана от тях секция. Но, тъй като, вероятно, няма да имат заверена студентска книжка към датата, е необходимо да имат поне удостоверение от висшето училище.

Сподели: