17 ноември - Ден на Каритас. Надеждата на бедните не докрай ще загине (Пс. 9, 19)

17 ноември – Ден на Каритас. Надеждата на бедните не докрай ще загине (Пс. 9, 19)

Време за прочитане: 2 мин.

Неделята след 13 ноември – деня на блажените мъченици Евгений, Камен, Павел и Йосафат, отбелязваме Деня на „Каритас“. Инициативата съвпада с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните и споделя неговото послание: „Надеждата на бедните не докрай ще загине“ (Пс. 9, 19).

На този ден – 17 ноември, сътрудниците на „Каритас“ ще организират благотворителни инициативи в подкрепа на нуждаещи се хора и дейности на „Каритас”, чрез които организацията помага на изпадналите в нужда.

Денят на „Каритас“ е определен с решение на Епископската конференция на Католическата църква в България и има за цел да бъдат мотивирани християнските общности и всички хора с добра воля, без оглед на тяхната религия и националност, да изразят своята съпричастност към страдащите, както и да научат повече за разнообразните дейности на „Каритас“ в подкрепа на нуждаещите се.

За повече информация и за това как да бъдете съпричастни с инициативите за тазгодишния Ден на „Каритас“, може да се обърнете към организацията на „Каритас“ във Вашето населено място.

„Бедните придобиват истинска надежда, не когато ни видят удовлетворени, че сме им дали малко от нашето време, а когато разпознаят в нашата жертва един акт на безвъзмездна любов, който не се стреми да бъде възнаграден.“

Папа Франциск, послание за Световния ден на бедните, 2019 г.

Денят на „Каритас“ е момент на споделеност, в който всички ние – част от семейството на „Каритас“, изразяваме принадлежността си към благотворителната организация на Католическата църква. Отбелязваме този специален ден, който ни сплотява и ни напомня, че „Каритас“ е служение на бедните, всяка година в неделята след 13 ноември, деня на Блажените мъченици: Евгений, Камен, Павел и Йосафат.

Денят на „Каритас“ съвпада с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните и споделя неговото послание: „Надеждата на бедните не докрай ще загине“ (Пс. 9, 19). Сътрудниците на „Каритас“ ежедневно се срещат с изпадналите в нужда наши братя и сестри. Те виждат болката, усещат страданието и с чувство на съпричастност засилват надеждата на страдащите. И в тази среща на близост и споделеност се провижда Любовта на Исус, който е жив в сърцата ни и който насочва делата ни. Това е и онзи миг на общение, в който бедният помага на нас, които сме протегнали ръка към него, за да му бъдем опора. Защото Исус е там, при своите „малки братя и сестри“, които са живата среща с Него.

Нека в Деня на „Каритас“ чрез действията си бъдем свидетелство за истинска среща с живеещите в страдание и бедност наши братя и сестри и в дух на солидарност и милосърдна грижа да укрепим взаимно вярата си. Да бъдем единени в надеждата – израз на любовта на Бог, Който никога не изоставя, уповаващите се в Него.

† Петко Христов

 Никополски епископ

Президент на „Каритас България

Сподели:

Още новини от деня