благотворителна изложба русенски съд

1700 лева от благотворителната изложба в Русенския съд отиват по сметките на Българската Коледа

Време за прочитане: 2 мин.

На 18-ти декември в 14,00 часа фоайето на Съдебната палата в гр. Русе се оказа тясно да побере всички гости на официалното закриване на изложбата, посветена на 140-тата годишнина от създаването на Русенския съд. Присъстваха магистрати и служители, почти всички ученици, сътворили и предоставили произведенията си с цел събиране на средства за „Българската Коледа”, техни учители и близки, представители на Регионална библиотека „Любен Каравелов” Русе, 14-годишната Христина Иларионова, която вече 10 години получава средства за рехабилитация от „Българската Коледа”, журналисти.

Събитието откри Светлана Енчева – „Връзки с обществеността” в Окръжен съд – Русе, която приветства гостите с добре дошли на честването на годишнината и даде думата на г-жа Валерия Йорданова от Отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Любен Каравелов” Русе за по-подробно представяне на изложените изключително ценни печатни произведения от периода 1876-1900 г., свързани със създаването на Русенския съд. Веднага след това беше дадена думата на г-жа Искра Блъскова – председател на Окръжен съд – Русе.

искра блъскова окръжен съд русе

Експозето й започна с историческа информация и благодарности към историка Иво Жейнов, създал няколко платна, разказващи за съда на Ботевите четници, както и към Регионална библиотека „Любен Каравелов” Русе за любезно предоставените печатни произведения. Благодарности бяха отправени и към учениците и студентите на гр. Русе, създали рисунки, колажи, макети, картини, за да бъдат продадени за благотворителност.

Г-жа Блъскова сподели радостта си от активното участие на младите хора, които така проявяват своите състрадание и милосърдие към тежко болни деца. Тя отправи благодарност и към учителите и педагозите, вдъхновили младежите да творят – това са Мария Дуканова – директор на НУИ „Проф. В. Стоянов“, Ирена Иванова Ашджиян – старши учител по технологии и предприемачество в СУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“, Сияна Мандажиева – старши учител по обществени науки в СУПНЕ „Фридрих Шилер“, Валентина Радева – ръководител на Студентски клуб за изобразителни изкуства „Палитра“ при РУ „Ангел Кънчев“.

Сред гостите на събитието бе и 14-годишната Христина Иларионова, която е едно от децата, подкрепени от „Българската Коледа“. От инвалидната си количка тя разказа колко много е напреднала за последните 10 години, през които е получавала помощ чрез инициативата. „Много се радвам и благодаря на всички хора, че си отделят част от заплатата, за да дарят на деца и на хора като мен изобщо. Много съм им благодарна“, каза развълнувана Христина.

Председателят на Окръжен съд – Русе информира гостите, че сумата от продадените произведения на ученици и студенти възлиза на 1700 лв., а дарителските кутии ще останат на двата входа на Съдебната палата до следващия ден, когато в присъствието на комисия от служители на съда ще бъдат отворени и ще бъдат преброени намиращите се вътре пари. Впоследствие цялата сума ще бъде преведена по сметката на „Българската Коледа”, като бъдат изброени имената на всички младежи, автори на творбите.

В заключение г-жа Блъскова благодари за щедростта на всички хора, които са си купили детски произведения. Тя отправи апел към присъстващите в празничните коледни и новогодишни дни с особена сила да осъзнаем, че около нас хиляди хора се нуждаят от грижа, от съчувствие и най-вече от любов. „Нека дадем своя малък принос към общата цел – мира и благоденствието! Нека помним, че когато се обединяваме за добро – то ще се случи! Да бъде мир на земята ни и благослов в домовете ни!“ На финала авторите на творбите бяха почерпени с бонбони и получиха грамота и скромни подаръци.

Изт. Окр. съд Русе

Сподели:

Още новини от деня