медика пресконференция коронавирус

18-годишният пациент, приет с коронавирус в УМБАЛ „Медика“ Русе, е подложен незабавно на лечение и се чувства добре

Доц. Маринова, началник структурата „Лечение на пациенти с коронавирусна инфекция“ към УМБАЛ „Медика“ Русе, съобщи пред медиите днес, че в момента, в отделението се лекуват 10 пациента, като 9 от тях са с доказана коронавирусна инфекция и позитивни PCR тестове за коронавирус. Единият от пациентите е за изследване  и е настанен в т.н. „чист сектор“ на отделението.

Що се отнася до 18-годишният младеж, който на 30 юни е постъпил в болницата, то той е директно докаран от град Бяла с линейка и настанен в отделението. При него е рано установена инфекцията. Дошъл е с температура и все още няма развита дихателна недостатъчност. Лекуващите медици са се заели веднага с лечението му. Днес той е много по добре, допълни тя. Болестта при него е регистрирана на 4-я ден от започване на симптомите. Лекуващите предполагат, че той няма да развие  дихателна недостатъчност.

До днес, 1 юли 2020 година, през обособеното отделение в УМБАЛ „Медика“ са преминали 11 позитивно болни, като днес ще бъдат изписани двама от тях. Преди тях са изписани още двама. Всички изписани са с по два отрицателни PCR теста, но ще си спазват 14 дневна карантина у дома.

В обособеното отделение т.н. чист сектор днес, са настанени още 5 души в пет отделни стаи, с индивидуален санитарен възел. Те изчакат да им излезе лабораторния PCR резултат. При съмнение, задължително се изследва с втори PCR тест. През чистият сектор дневно преминават от 1 до 5 пациента, уточни доц. Маринова.

От изписаните болни до момента най-дълго е лежал един – 28 дена, а останалите над 20 дена. Този вирус изисква комплексно и сложно лечение, заключи лекуващата. Всички пациенти, без новодошлият, са били преминали през тежки пневмонии и задължително са обдишвани с кислород.

Вижте какво казаха още от УМБАЛ „Медика“ Русе, като първи говори д-р Ивелин Йоцов, хирург и управител на ДКЦ – 2:

Сподели:

Още новини от деня