7 отбора пожарникари и спасители мериха сили по време на състезание в Русе днес

18 пожара в жилища са гасили огнеборците в Русенска област от началото на ноември

Русенските пожарникари отново напомнят на гражданите да бъдат по внимателни и да предприемат всички необходими мерки, за да не се допускат инциденти. Статистиката на пожарната обстановка през есенно – зимния пожароопасен сезон сочи, че най-често пожарите възникват в жилищно-комуналното стопанство и са вследствие на небрежност и подценяване на мерките за пожарна безопасност.

Водещите причини при характерните за сезона пожари са късите електрически съединения, вследствие амортизирани или технически неизправни електрически и отоплителни уреди и съоръжения. Зачестяват тежките инциденти при неправилна употреба на печки на твърдо гориво и газови уреди. Най-застрашени при тези пожари са възрастните хора и децата.

От началото на месец ноември тази година /1 ноември – 5 декември/ в Русенско огнеборците са гасили 18 пожара, възникнали в жилища, като 6 от тях са причинени при боравене с печки на твърдо гориво, 7 заради късо съединение, 3 от неизправни комини, един по причина нагревателен уред и още един от газова бутилка. Освен това е имало и 13 пожара в метални и 8 в пластмасови контейнери.

Огнеборците апелират: Не пестете от своята безопасност!

При инциденти веднага сигнализирайте на тел. 112.

сн. Архив

Сподели: