186 години от рождението на Любен Каравелов

186 години от рождението на Любен Каравелов

На 7 ноември 1834 г. в Копривщица е роден Любен Стойчев Каравелов, български поет, писател, енциклопедист, журналист; национален герой, борец за освобождението на България от османска власт, прекарал последните дни от живота си в Русе.

Баща му, заможен бегликчия, не успява да го привлече към занаята и Каравелов се записва волен слушател в Историко-филологическия факултет на Московския университет. Тук чете революционни руски автори и пише своите първи стихове, разкази и повести. През февр. 1867 г. се установява в Белград, но скоро е изгонен и се премества в Нови Сад. Създава „Български комитет“, с който си поставя за задача да организира българските емигранти в Сърбия с оглед на предстоящата освободителна борба. Поддръжник е на идеята за Балканска федерация. В началото на май 1869 г. Л. Каравелов се установява в Букурещ и за кратко редактира в. „Отечество“. От 7 ноември 1869 г. издава в. „Свобода“, където негов помощник е Христо Ботев. По-късно двамата редактират в. „Независимост“. Едновременно с издаването на вестник „Независимост“ Л. Каравелов поддържа тесни контакти с българската емиграция и с Васил Левски, с когото полагат основите на революционната организация. На учредителното ѝ събрание в края на април и началото на май 1872 г. Л. Каравелов е избран за председател на Български централен революционен комитет. След смъртта на Левски се оттегля от ръководните органи на движението, но остава загрижен за съдбата на поробения български народ.


След обявяването на Руско-турската война на 12 април 1877 г. се завръща в България и е в услуга на руските войски. Установява се в Русе, но здравословното му състояние се влошава. Умира на 21 януари 1879 г. от туберкулоза.

Сподели: