УМБАЛ "Канев" готова да приеме пациенти с коронавирус в ново отделение

19 от дом „Възраждане“ са се разболели от коронавируса

Време за прочитане: 3 мин.

По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на областта са констатирани петнайсет случая на коронавирус за последните 24-часа. От тях осем са обитатели на дом за възрастни хора „Възраждане“ в гр. Русе, като тук е необходимо да бъде уточнено, че пет от тях бяха обявени още в късния следобед през вчерашния ден. Така общият брой на заразените с COVID-19 от социалното заведение стана 19 – 4 души от персонала и 15 домуващи на възраст между 70 и 90 години, като от тях 8 са жени и 7 са мъже. И петнайсетте обитателя с доказана коронавирусна инфекция са хоспитализирани. Всички те са в стабилно състояние, с изключение на един от тях – мъж на 80-годишна възраст, който е интубиран в COVID-отделението за интензивни грижи към Университетска болница „Канев“. Припомняме, че от 23-ти юли той беше поставен на кислородна терапия. Оплакванията на другите 14 обитателя се изразяват предимно в повишена телесна температура и силна отпадналост. Дванайсет от тях се намират в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“, а двама в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в УМБАЛ „Медика Русе“. От персонала само шофьорът на линейката на дома е на болнично лечение в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Двете санитарки и медицинската сестра са поставени под домашна изолация. Веднага след установяването на първия съобщен случай  в дома за възрастни хора от страна на Регионалната здравна инспекция беше създадена организация за изследване с PCR тестове за COVID-19 на персонала, близки контактни лица на болните сред домуващите в социалната институция и лица с оплаквания. От този понеделник започва поетапно изследване с PCR тестове на всички обитатели на дом „Възраждане“.

Останалите случаи от последното денонощие са при четири жени и трима мъже от областта на възраст между 10 и 59 години, като всички те са под домашна изолация. По-конкретно става дума за две жени на 29 и 45 години от гр. Русе, 37-годишна жена от гр. Мартен, 10-годишно момче от село Красен, 59-годишен мъж от село Баниска, както и 17-годишно момиче и 45-годишен мъж от село Брестовица. При двата случая от Брестовица, както и при трите жени от Русе и Мартен е установена епидемична връзка.

В хода на епидемиологичните проучвания стана ясно още, че 8 от установените случаи – 7 жени и 1 мъж на възраст между 29 и 55 години, през вчерашния и днешния ден са от административния персонал на шивашка фирма в гр. Русе, като част от тях ще бъдат обявени в Единния информационен портал най-вероятно през утрешния ден. Едната от жените е хоспитализирана в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в УМБАЛ „Медика Русе“. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция временно е преустановена дейността на фирмата с цел извършване на основна дезинфекция на всички помещения. След представяне на протокол пред РЗИ за извършена дезинфекция от оторизирана фирма шивашкото предприятие ще възобнови дейността си, а това се очаква да стане в понеделник.

Отчитайки новообявените случаи общият брой на диагностицираните с COVID-19 в Русенско достигна 138 души, като от тях активни са 88. От всички активни случаи към момента 54 са на домашно лечение, а останалите 34 са хоспитализирани. Освен споменатите 34 пациенти от областта на болнично лечение се намира още един пациент от област Търговище, който е в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в Университетска болница „Медика Русе“.

От активните случаи 45% са мъжете, а жените са 55%, което като бройка е съответно 40 и 48. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 78 са жените, а мъжете са 60, което в проценти е респективно 57% и 43%.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 277, а за други 6759 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина, е 7036.

Сподели:

Още новини от деня