19 ученици с награди в конкурс за истории от Балканските войни

19 ученици с награди в конкурс за истории от Балканските войни

19 ученически проекта и техни учители бяха отличени като най-добри сред участниците в конкурса „Наследник съм на …“, който  е част от националните чествания на 110-годишнината от Балканските войни (1912-1913). Наградите бяха връчени на тържествена церемония в Министерството на отбраната от заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Конкурсът за есе или разказ бе организиран от Министерството на отбраната и Централното военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката и Съюза на ветераните от войните на България.

Целта му бе да провокира интерес сред учениците към българското военноисторическо минало, както и да ги включи в съхраняването на родовата историческа памет чрез изследователска дейност, свързана с участието на техни предци в Балканските войни.

В конкурса участваха ученици от цялата страна, разделени в две възрастови групи – от V до VII клас и от VIII – XI клас. Единайсетокласникът от МГ „Баба Тонка“ Георги Иванов стана първи на регионалното ниво в националния исторически конкурс „Наследник съм на …“.

Този конкурс е само една от многото инициативи, които МОН подкрепя, за да провокира изследователския дух на учениците.

Сподели: