одмвр русе лого полиция мвр

2 загинали, 3 тежко и 13 леко ранени при ПТП деца и младежи само за 3 месеца в Русенска област

Сектор „Пътна полиция“ – Русе предостави днес кратък анализ на настъпилите в периода 1 юни – 31 август тази година тежки ПТП с деца и юноши до 17 – годишна възраст на територията на ОД на МВР – Русе.

На  територията на ОДМВР – Русе  през периода  от  01.06.2021г. до 31.08.2021г. в 17 ПТП са участвали 18 деца, при  които са  ранени 16 – 13 леко ранени, 3 тежко ранени и 2 загинали.

Като деца участници в ПТП с пострадали се разпределят така:
– Като водачи на ППС са били ранени 5 деца.
– Деца участници в ПТП като пътници в ППС са пострадали 7, от които 4 леко ранени, 1 тежко ранено и 2 загинали.
– Деца участници в ПТП като пешеходци саранени 6 деца, от които са ранени 4 леко и 2 тежко .

Поради  нарушения извършени от водачи са убити 2 деца и ранени 15 деца. Поради друга причина е ранено 1 дете.


За най-често извършваното нарушение – управление с несъобразена скорост  с пътните и други условия  и при наличие на деца в близост до пътното платно са ранени 2 деца. Поради отнемане на предимство са ранени 3 деца. Поради неспазване на дистанция е ранени 2 деца, а поради други нарушения извършени от водачите са загинали 2 деца и са ранени 9 деца.


По показателя, състояние на времето  продължава тенденцията  при ясно време да настъпват най-голям брой тежки ПТП с участие на деца, при такова време са загинали 2 деца и са ранени 15 деца, при дъжд е ранено 1 дете.


По показателя час на денонощието през светлата част на денонощието са загинали 2 деца и са ранени 15 деца, а през тъмната част на денонощието е ранено 1 дете.


По място на тежки ПТП статистиката показва, че 2 деца са загинали и 14 деца са ранени на  улични и пътни отсечки. На кръстовища са ранени 2 деца.

Изводи:
            1.ПТП с деца настъпват най-често при ясно време, през дневните часове, когато подрастващите използват свободното си време за игри и управление на ППС.
            2.Децата, видно от събраните данни за местата, където са възниквали ПТП, не познават и или не се съобразяват с пътните знаци и маркировка, както и с местата за безопасно пресичане.   
            3.При контрола над пътното движение впечатление прави лошия пример, който възрастните и родителите дават на своите деца за безопасно поведение на улицата и в автомобила.
            4.От направения анализ се установи, че няма места с концентрация на ПТП с пострадали деца на територията на населените места от Област Русе, както от републиканската и общинска пътна мрежа.

Сподели: