остеопороза

20 октомври – световен ден за борба с остеопорозата

Световният ден за борба с остеопорозата се провежда от Международната федерация по остеопороза в повече от двеста страни.

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50 год. възраст. Намалява здравината на костта, поради намалена плътност и качество. Повишава се риска от счупвания на гръбначния стълб, шийката на бедрената кост и китката, което може да е първа проява на болестта.

Фактори за повишен риск са наследствеността, нездравословното хранене, обездвижването, тютюнопушенето, прекаляването с алкохол.

Роля има и недостатъчният прием на калций и витамин D, недостатъчното излагане на слънце, някой заболявания и медикаменти.

Профилактичните мерки включват контрола на горепосочените рискови фактори – здравословен начин на живот с прием на калций около 800 мг. дневно, прием на витамин D особено при хора над 60 год. възраст,  богати на белтъци храни ( растителни и животински), физическа активност.

Съвети за поддържане а физическа активност:

  1. Ползвайте стълбите вместо асансьора.
  2. Ходете пеша вместо с кола или градски транспорт.
  3. Всеки ден се разхождайте поне 30 мин. на слънце.

Профилактиката започва от ранна възраст със здравословно хранене и добър двигателен режим, нормално телесно тегло, своевременно откриване и лечение на някои заболявания, които увеличават риска от остеопороза: захарен диабет, заболяване на щитовидната и надбъбречните жлези, ревматологични, бъбречни и стомашночревни заболявания. Да се избягват медикаменти като кортикостероиди, неадекватна доза щитовидни хормони и др.

В света 200 млн. души страдат от остеопороза. В България тази цифра е 500 хил.! Тези показатели трябва да бъдат променени.

Д-р Бойка Савова – ендокринолог – повече за автора научете тук.

Сподели: