имоти русе

2023 и пазара на имоти в Европа

Какво се случва с пазара на имоти през 2023 година и какво може да очакваме у нас по този въпрос?

2022 се оказа година на (не)предсказуеми политически събития, на (не)очаквано икономическо забавяне, на (не)очаквана нарастваща инфлация. 2022 е с прогресивно намаляващ поток от капитали в недвижимите имоти. Причините за този проблем са доста и са от най-различен характер.

2023 – изненади ще има ли?

Според Oxford Economics икономиката на еврозоната се очаква да се забави рязко от 3,2% през 2022 г. до свиване с 0,1% през 2023 г. Енергийната криза ще е основният фактор, който ще задържи икономиката към краткосрочна рецесия. След като извънредната енергийна криза започне да се стабилизира след зимния сезон, се очаква постепенно възстановяване в пазара на имоти, тъй като спадът на инфлацията трябва да позволи възстановяване на реалните доходи на домакинствата. Това е очакваната линия в ЕС, но доста по-сложна ще е ситуацията у нас поради нестабилното политическо управление и липсата на икономически лостове за забавяне на инфлацията, която расте с бесен темп във всички сектори. Въпреки че пазарът на недвижими имоти несъмнено стана по-предизвикателен с напредването на годината, 2023 г. обещава повече възможности за инвеститорите, които са готови да поемат известен риск, като пренасочат проблемни активи на недвижими имоти след силна корекция на цените. Тъй като ценообразуването е достатъчно прозрачно, това трябва да стимулира повече продавачи да пуснат продукти на пазара на правилната цена, отключвайки ликвидност.

Какво реално да очакваме в пазара на имоти тази година?

Първокласните многофамилни жилища са в особено добра позиция да издържат на сегашната висока инфлация. При тях наемодателите могат редовно да пребазират наемите, стимулирайки силна възвръщаемост на доходите. Особено това важи за в столиците на европейските държави или големите градове в Германия, скандинавските страни, Испания и Франция, където дисбалансът между търсенето и предлагането води до значителен ръст на наемите. Нека да ви припомним, че офис сградите във водещи локации се оказват с много ниски нива на незаетост, което е лесно обяснимо с пандемията Ковид. Тя увеличи възможностите за отдалечена работа и много компании свиха своите разходи за наеми на офис пространства. В същото време търговците на дребно се разширяват бързо по време на спад. В днешната среда на висока инфлация потребителите пазаруват с чувствително към цените мислене.

Нещо като прогноза…

Експертите са на мнение, че в Годината на Заека ще има повече възможности за продажба и обратно наемане. Тази тенденция ще бъде дори устойчива през следващите 2-3 години. У нас покупката, продажбата и наемането на имоти е повлияно от българския манталитет. Тоест българинът се стреми да има собствен дом, той не иска да живее под наем. Във връзка с това се очаква покупката на имоти да се задържи, въпреки че цените на имотите се увеличават.

Сподели: