световен ден на водата

22 март – световен ден на водата

Време за прочитане: < 1 мин.

Денят е отбелязан за първи път през 1993 г. Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подпомогне постигането на целта: чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г.

Темата на Световния ден на водата през 2021 г. е „Ценим водата“. Кампанията през 2021 г. темата за оценяването на водата предизвиква обществен диалог в социалните мрежи в световен мащаб за това, как хората ценят водата във всичките ѝ ползи.

Целта е да постигне  по-цялостно разбиране за това, как се оценява водата от различните хора в различен контекст, за да може да се опази по-добре този ценен за всички ресурс.

Водата означава различни неща за различните хора.В семействата, училищата и работните места водата може да означава здраве, хигиена, достойнство и продуктивност.

В природата водата означава мир, хармония и съхранение. Днес тя е изложена на изключителна заплаха от увеличаващото се население, нарастващите нужди на селското стопанство и промишлеността и влошаващото се въздействие на климатичните промени.

Водата има огромна стойност за нашите семейства, култура, здравеопазване, образование, икономика и целостта на заобикалящата ни среда. Ако пренебрегнем някоя от тези ценности, рискуваме да управляваме неправилно този изчерпаем, незаменим ресурс.

На 18 и 22 март 2021 година, от 9.30 часа, децата от ПГ в ДГ „Здравец” и ДГ„Русалка“, съвместно с експерти от РЗИ – Русе, ще отбележат Световния ден на водата с празници и открити ситуации.

Партньорите на събитието, РЗИ – Русе ще връчат грамоти и разнообразни предметни награди за децата.

Сподели:

Още новини от деня