23-годишният Александър Георгиев извади кръста на Богоявление в Русе

23-годишният Александър Георгиев извади кръста на Богоявление в Русе + ВИДЕО

23-годишният Александър Георгиев извади кръста на Богоявление в Русе. Младият банкер е завършил в Лондон и сега е избрал да работи като финансист в София, защото смята, че освен да инвестира в себе си, може да подпомогне и развитието на държавата. Младежът получи специално ръчно изработена по православния канон икона на Исус Христос. Тя му бе подарена от областния управител Данаил Ковачев, който му пожела щастие, късмет и нови бъдещи успехи. „Убеден съм, че повече млади хора ще последват Вашия път, ще натрупат знания на запад и ще се върнат, за да ги приложат в страната ни“, каза още Ковачев и допълни, че благодарение на активната политика на правителството в сферите на образованието и пазара на труда все повече млади хора се завръщат и градят успешна кариера в родината си. Александър получи и специални поздравления и от заместник областния управител Георги Георгиев, който участва и в провелото се по-рано през деня литийно шествие. По традиция извадилият кръста получи парична премия от кмета Пенчо Милков, а от Русенския митрополит дядо Наум сребърно кръстче, икона и бутилка вино. За Александър Георгиев това бе първият път, в който той участва в подобен ритуал. Въпреки това се оказа, че задачата не бе трудна за младежа, който е практикувал плуване близо 10 години. От своя страна той пожела здраве и новата година да е успешна. Тази година в ритуала на Йордановден се включиха общо 12 души от записалите се 15. Един от участниците отпадна по медицински причини. Участниците бяха на възраст между 19 и 37 години. Температурата на водата бе около шест градуса.

Минути преди това бе извършен и ритуал по водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия от Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум. В рамките на церемонията, която започна с изпълнение на „Срещен марш“, подполковник Павлин Илиев, началник на гарнизона и командир на Военно формирование 32420, прие почетния караул. Знамената, които участваха в днешната церемония, бяха на Военно формирование 32420, както и на 13-и младежки гвардейски отряд. Припомняме, че за първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът по водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари – Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

На днешната церемония присъстваха още председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, както и редица представители на държавната и местна власт. В събитието участваха и представители на Военно формирование 42520 – Щръклево, както и Духовият оркестър начело с Димчо Рубчев.

Сподели: