Теодор Цветков от Русе пръв доплува до богоявленския кръст

23-годишният треньор по плуване Теодор Цветков от Русе пръв доплува до богоявленския кръст – Видео

Днес, 6 януари, Йордановден, по традиция Русенската Митрополия и Община Русе организираха традиционен Богоявленски водосвет. На събитието присъстваха Н. В. Пр. Русенски митрополит Наум, народните представители Светлана Ангелова и Андриан Райков, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, областният управител на Област Русе Галин Григоров и заместникът му Валентин Колев, началникът на РУО-Русе Росица Георгиева, стотици русенци и гости на града.

Началото на литийното шествие бе дадено пред Катедралния храм „Света Троица”, а церемонията по хвърляне на кръста започна в 11:30 ч. на Понтона под хотел „Рига”. Поздравително слово произнесе областният управител на Област Русе г-н Галин Григоров, а в чест на празника беше строена и почетна рота под музикалния съпровод на Общински духов оркестър – Русе. Богоявленският водосвет беше извършен от Н. В. Пр. Русенски митрополит Наум, който поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие.

Желаещите да влязат в надпревара за изваждане на кръста от река Дунав бяха рекорден брой – 27, от които най-младите бяха петима на 18-годишна възраст, а най-възрастният – на 46.

23-годишният Теодор Цветков от Русе доплува пръв до богоявленския кръст. Той е треньор по плуване и помага на деца с увреждания в Спортното училище, като посвети наградата си на тях. Теодор получи хавлия и парична награда, връчени му от кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, който му пожела  здраве и благоденствие. Това е вторият път след 2016-а година, в който Теодор скача в ледените води на Дунав и вади кръста.

Сподели:

Още новини от деня