23 картини на гюргевската художничка Петра Шербанеску са подредени в Русе

23 картини на гюргевската художничка Петра Шербанеску са подредени в Русе

23 картини на добре познатата за русенската аудитория гюргевска художничка Петра Шербанеску разказват за някои от най-съкровените и неподвластни на времето емоции и преживявания на женската душа. Изложбата на Шербанеску под надслов „Състояние“ бе открита днес в Екомузея в Русе и ще може да бъде разгледана до средата на януари следващата година. Поздравления към художничката бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев, а сред гостите на събитието беше заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев. „Благодаря Ви за усилията и последователността, които полагате през годините за развитието на изобразителното изкуство и културния обмен между България и Румъния! Вярвам, че експозицията ще се радва на заслужен интерес от страна на русенската публика и ще остави ярка следа в културния афиш на града. Сигурен съм, че няма как някой да остане недокоснат от ярките и наситени цветове, от чувствителността и отношението Ви към детайла, отразяващи най-съкровените човешки емоции“, се казва в написаното от Станев. Той пожелава на Петра да бъде дръзновена и да преодолява трудностите на времето, като запази стремежа си да съхранява традициите и да развива нови, модерни идеи. Областният управител благодари на организаторите на инициативата, като в написаното подчертава, че всеки от тях има своя сериозен принос за разширяване на културния мироглед на обществото. Станев е категоричен, че ще продължи да съдейства за реализирането на подобни начинания. Припомняме, че изложбата бе организирана от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, директора на Регионалния исторически музей в Русе проф. д-р Николай Ненов и неговия екип, както и ръководството и служителите в Окръжния център за консервация и съхранение на народните обичаи и традиции в Гюргево.

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев определи изложбата като важно събитие в културния календар на града ни и бе категоричен, че присъствието на културни дейци от Гюргево в нашия обществен живот винаги е добро дошло. Енчев посочи още, че е бил особено впечатлен от яркия стил на Петра, който е запомнящ се и носи истинска наслада за очите и душата. „Изключително уважавам художници, които след като разгледаме отделните платна, оставят възможност и нашето съзнание да помечтае и да потърси вдъхновението, с което те са създали картините“, заяви още заместник-кметът.

Домакин на събитието, посветено на Националния празник на Румъния – 1-и декември, бе проф. Николай Ненов. Той благодари на художничката за доверието и призова всички да се зарадват на експозицията.

Куратор на изложбата бе директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова. Тя коментира, че женските образи, представени в изложбата, са подчертано стилизирани, декоративни и имат изчистена графична линия на формата. „На всяко състояние и настроение на жената отговаря и съответната цветова гама. Петра успява да създаде вълшебна изтънчена красота с изящна грация и елегантност. Успява да въплъти някой изчезващ момент, като лек наклон на главата към рамо, бърз поглед изпод миглите или пък една незабележима усмивка на лицето. Нейните героини са леки и непринудени. Тя ни препраща към епоха Бел Епок“, категорична бе Великова.

Петра Шербанесу завършва Факултета за пластични изкуства на Националния институт „Н. Григореску”. Над 26 години работи като уредник по проблемите на изкуството в Окръжен музей „Теохари Антонеску” – Гюргево. Учителка е по рисуване към Народно училище за изкуства и занаяти – Гюргево и Културен център „Йон Виня”, където работи и в момента. Председател е на Съюза на румънските художници, филиал Гюргево. Петра е участвала в близо 60 групови изложби и 8 индивидуални в Румъния и в чужбина. Нейни картини са част от частни колекции в редица държави от цял свят.

Преди няколко години картините на Петра Шербанеску бяха представени в София със съдействието на Асоциация „Еврорегион Данубиус” и Румънското посолство в София.

Сред гостите на събитието бяха още представители на редица културни институции от двете страни на река Дунав.

Сподели: