15 са носителите на Награда "Русе" 2020

15 са носителите на Награда „Русе“ 2020

15 са носителите на Награда „Русе“ 2020. Церемонията по връчването на завърши преди минути. В зала Европа бяха връчени Награди Русе, „Студент на годината“ и „Млад творец“. Статуетките, дело на Георги Радулов, получиха изявени творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата образованието и науката. Отличията бяха връчени от кмета на Община Русе – Пенчо Милков и председателя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

В област „ИЗКУСТВО И КУЛТУРА“ имаше номинации в шест категории. Призът в категория „Сценични изкуства“ отиде при оперната певица Виолета Шаханова. Аерофотографът Явор Мичев бе отличен в категория „Изобразително изкуство“, а журналистът Пламен Калинов спечели наградата за „Публицистика в медиите“.

Ясен Янков заслужи награда „Русе“ 2020 година в категория „Архитектура“ в област „Изкуство и култура“.

Проф. Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе, и Косьо Станев – актьор в ДТ „Сава Огнянов“ – Русе, заслужиха награда „Русе“ 2020 в категорията за цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата.

НУИ „Проф. В. Стоянов“ – Русе в лицето на директора Мария Дуканова и екипът на РТВЦ – Русе в лицето на директора Калчо Петков заслужиха награда „Русе“ 2020 в категория за творчески екип или културна организация.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Наградата „Млад творец“ бе учредена в памет на актьорите на Яна и Георги Стефанови. Носителят и е цигуларката Виктория Даскалова, която понастоящем е дванадесетокласничка в НУИ „Проф. В. Стоянов“. През миналата година тя стана носител на наградата „Русе-21 век“.

Виктория Николаева Даскалова е от класа по цигулка на Алекси Драганов.

През годините работи упорито и целенасочено за своето професионално усъвършенстване, което намира израз в множеството завоювани награди и участие в престижни, национални и международни музикални форуми. Носител е на първа награда на Международния конкурс за немска и австрийска музика Magic-Бургас 2015 г.; Втора награда за солово изпълнение и трета награда в категория Камерна музика на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“-Добрич 2017 г.; Втора награда в категория Камерна музика на Международния конкурс Франц Шуберт“-Русе 2017 г. Била е солист на Държавна опера-Русе и оркестъра на НМА „Проф. Пенчо Владигеров“-София. Участва в концертна програма на международен фестивал „Варненско лято“ и „Мартенски музикални дни“.

През 2018 г. представя училището и Русе на Празничния концерт по повод 24 май в Българското посолство в Прага. През 2019 г. е поканена за участие в концерта „Европа-изкуството ни свързва“ във Варшава, в рамките на Трети фестивал на младите дарования на България „Полша, запознай се с бъдещето на българското изкуство“. Форумът се провежда под патронажа на Министерство на културата и представя изявени ученици и студенти от български училища и висши учебни заведения по изкуства.

Виктория Даскалова е една от младите надежди на българското цигулково изкуство, която вече успешно защитава авторитета на българската култура на международна сцена.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев връчи Награда „Русе“ в област „Образование и наука“. Носител в категория „Предучилищно и начално образование“ е Павлинка Памукова от ЦДГ „Русалка“.

Носител в категория „Основно и средно образование“ е Сияна Мандажиева от СУПНЕ „Фр. Шилер“ – Русе.

Носител в категория „Образователна институция или педагогически екип“ е екипът в детска градина „Иглика“.

Носител в категория категория „Учителски екип от основни и средни училища и професионални гимназии“ е екипът на ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе. Наградата бе връчена на директора Ренета Вълева.

Носител в категория „Висше образование и наука“ е доц. д-р инж. Георги Христов – преподавател в катедра „Телекомуникации“ на РУ „А. Кънчев“.

Носител на наградата в категория „За цялостен принос и дългогодишна дейност във висшето образование“ е проф. д-р Владимир Чуков.

Русенският университет в лицето на ректора чл. кор. проф. д-р DHC Mult Христо Белоев получи наградата в категория „За образователна институция, преподавателски или научен екип“. През тази година университетът чества 75 години от създаването си.

С Наградата „Русе“ на община Русе всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе през изминалата година.

Наградата „Студент на годината“ получиха Александра Клименко от трети курс, специалност „Финансова математика“, и Калоян Тодоров от четвърти курс, специалност „Аграрно инженерство“ в РУ „А. Кънчев“.

Сподели:

Още новини от деня