24 снегопочистващи машини са работили по близо 512 км. републиканска пътна мрежа през нощта в Русенска област

Сравнително спокойна остава ситуацията в Русенско след първия по-сериозен снеговалеж в региона. През цялата нощ републиканската пътна мрежа е почиствана и обработвана срещу обледяване от 24 специализирани машини. Няма затворени пътни участъци, като на места обаче има задръствания. Основно те са по път I-5 Русе – Бяла в района на село Полско Косово и квартал „Гара Бяла“. Става дума за аварирали камиони и микробуси, като очакванията са в рамките на следващия час пътната обстановка да се нормализира напълно. Снегопочистващата техника остава на терен и е в готовност веднага да реагира при нови снеговалежи. По информация от Метеорологичната обсерватория до обед снеговалежът навсякъде в областта ще спре. Максималната снежна покривка е между 1 и 2 сантиметра, като на повечето места тя вече се топи и е в порядъка на не повече от половин сантиметър. Очакваната температура е около 4°C. Времето през нощта и утре ще бъде ясно и спокойно с преобладаващ лек до умерен западен вятър, който ще доведе и до по-високи температури.

По последни данни няма и населени места без електрозахранване, вода и телекомуникации.

На места видимостта е намалена до 800 метра. От Областната управа напомнят на водачите да излизат на пътя само с добре подготвени за зимата автомобили и да карат със съобразена с условията скорост. Председателите на етажна собственост и управителите на заведения и магазини трябва пък да почистят прилежащите към сградите площи.

Областният управител Борислав Българинов е в постоянен контакт с всички институции от региона, имащи отношение по зимната подготовка в Русенско.

/снимка – кметство Долна Студена/

Сподели: