община русе 1

25 години от създаването на Областна администрация – Русе отбелязваме този месец

25 години от създаването на Областна администрация – Русе отбелязваме този месец. Новото деление с новите граници на административните центрове е утвърдено с Указ №1 на президента от 5.01.1999 г., като на практика правителството на Иван Костов прави актуалното административно и териториално деление и създава 28 области. От 1 февруари започват структуриране и работа Областните администрации.

За пръв областен управител на новосъздадената структура е назначен видният общественик и културен деец Йордан Борисов. Припомняме, че той е завършил история, журналистика и право и има лична заслуга за цялостния ремонт на Гредовия мост, реконструкцията на железопътната гара и прилежащите коловози, както и за възстановяване участието на региона в работната общност „Дунавски страни“.

Областните управители назначавани за такива с решение на Министерски съвет оттогава досега са: Румен Януаров, Мария Димова, Пламен Стоилов, доц. д-р Стефко Бурджиев, Венцислав Калчев, Симеон Иванов, Галин Григоров, Борислав Българинов и Анатоли Станев.

В навечерието на датата областният управител на област Русе Данаил Ковачев честити годишнината на всички бивши и настоящи служители на Областната администрация. „Винаги през годините работещите в Областна администрация са демонстрирали висок професионализъм и отговорност при изпълнение на задълженията си“, каза Ковачев. Той подчерта, че е горд от възможността да управлява подобна доказала се във времето институция, като ключов приоритет в управлението му ще продължи да бъде нейното модернизиране и развитие, така че да отговоря на всички обществени потребности. „Водещ приоритет за правителството е действителната работа в полза на хората и аз съм убеден, че Областната управа в Русе е сред добрите примери в тази посока“, допълни Ковачев. Областният управител е категоричен, че той и екипът му ще продължат да работят за висока ефективност на администрацията и улесняване на административното обслужване за гражданите на региона.

Сред любопитните факти е, че през 2023 г. входящата и изходяща кореспонденция на институцията надхвърля 11 000 документа. Средното време за обслужване в Информационния център на Областната управа е между 5 и 7 минути на човек. Най-често заявяваната услуга от гражданите остава заверката на апостили, като в повечето случаи документът бива издаван на съответния човек за по-малко от половин ден. За измината година от Областната управа са заверили над 2000 апостили.

Сподели: