25 години от създаването си отбеляза Юридическият факултет на Русенския университет днес

25 години от създаването си отбеляза Юридическият факултет на Русенския университет днес

За четвърт век от създаването си през 1992 година, Юридическият факултет на Русенския университет се превърна в център на юридическото образование в Северна България, а негови възпитаници намират реализация на различни позиции във всички области на съдебната система. В словото си за празника деканът проф. Лъчезар Дачев отбеляза приноса на проф. Атанас Митков (ректор в периода 1987-1993 година), който инициира създаването на Юридически факултет в Русе. В момента академичният състав се състои от 40 души, от които осем професори, осем доценти, осем доктори по право и 16 асистенти, а завършилите са близо 2000 юристи. Проф. Дачев заяви, че в общ времеви план безработни юристи, завършили Русенския университет няма.

Приветствия към аудиторията отправиха ректорът – проф. Велизара Пенчева и председателят на Общото събрание на Русенския университет и председател на Общинския съвет в Русе – чл.-кор. проф. Христо Белоев. Проф. Пенчева отчете ролята на ректорите, дали своя принос в годините за създаването и утвърждаването на факултета, а чл.-кор. Белоев пожела и следващият четвърт век да бъде период на възход.

От името на Висшия съдебен съвет, Боян Магдалинчев връчи плакет с пожелание екипът на факултета да продължи да отстоява стандартите за обучение и да изпълнява успешно своята мисия – да подготвя високо квалифицирани специалисти.

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов заяви, че с развитието си Юридическият факултет на Русенския университет се е превърнал в естествен център на юридическото образование в Северна България. Той добави, че в съвремието ни няма сфера, в която да не са необходими правни знания. Затова юридическо образование завършват и лекари, и икономисти и инженери.

Георги Георгиев – окръжен прокурор на Русе и завършил юридическото си образование с първия випуск на факултета – благодари на своите преподаватели, че са успели да обучат и възпитат добри юристи и достойни хора в годините.

Ръководството на факултета отличи с грамоти личности и институции за дългогодишно партньорството. Звеното разполага с най-добрата в страната материална база, самостоятелна библиотека и учебна съдебна зала. Към факултета е създадена и правна клиника, в която студенти дават безплатни консултации на граждани.

Сред официалните гости на празника бяха Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет, заместник-министърът на правосъдието – проф. Николай Проданов, Елеонора Николова – председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) към Министерски съвет, Драгомир Николов – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, Гълъб Донев – секретар на Президента на Република България по социални политики и здравеопазване, Михаил Миков – председател на 42-ро Народно събрание, който е един от първите преподаватели в Юридическия факултет. В залата бяха десетки възпитаници на факултета, днес заемащи отговорни постове в съдебната йерархия – Георги Георгиев – ръководител на Окръжна прокуратура – Русе, Сибила Симеонова и Светослав Славов – съдии във Върховния административен съд и др.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"