25 неизвестни писма на Панчо Владигеров до Владимир Стоянов

25 неизвестни писма на Панчо Владигеров до Владимир Стоянов

Време за прочитане: < 1 мин.

Неизвестните писма на Панчо Владигеров са ценна находка за библиотечните специалисти и разкриват отношенията на композитора с малко известния за широката русенска общественост Влазимир Стоянов. За това разказа библиограф-експертът Валерия Йорданова в предаването Култура.БГ на 9 септември.

Тя уточни, че сведенията за Владимир Стоянов са малко. Знае се, че е бил учител по музика в гимназията в Попово, а по-късно в педагогическия институт за детски учителки в Русе. Той е имал изключително голяма колекция от грамофонни плочи – над 5 000, 4 500 портрети на известни музиканти и над 2 000 книги за музика.

Кореспонденцията е водена между 38-ма и 49-та година. Повечето от писма са писани от Шумен и започват с обръщението „Драги Владимире“ или „Любезни Владимире“. Писмата разкриват едни многопластови отношения. В тях се споделят не само делови, но и здравословни, и битови проблеми.

Освен че допълват богатия фонд на библиотеката, писмата разкриват социално-битовата картина на градския живот по време и в годините след Втората световна война.

Благодарим на  Регионален телевизионен център – Русе,  който стана причина историята да достигне до широк кръг зрители. Предаването в Култура.БГ е и възможност библиотеката да получи повече сведения за близкия приятел на Панчо Владигеров – Владимир Стоянов.

Сподели:

Още новини от деня