26 януари - Световен ден на митниците

26 януари – Световен ден на митниците

През ноември 1952 г. влиза в сила Конвенцията по формирането на Съвета за митническо сътрудничество. На 26-ти януари 1953 г. в Брюксел, се провежда първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, което през 1994 г. получава сегашното си име – Световната митническа организация. Участие приемат представителите на митническите служби на 17 страни от Европа.

30 години по-късно, през 1983 г., именно този ден е избран за ежегодното честване на Международния ден на Митническият служител или Световен ден на Митниците. Идеите на митническата общност получават популярност и бързо от скромна организация, която обединява ограничен брой европейски страни, Съвета за митническо сътрудничество се превръща в авторитетна организация от международен мащаб. В момента Световната митническа организация обединява 183 държави, а България е член на СМО от 1 август 1973 г.

Днес своят професионален празник празнуват повече от 800 хиляди души по целия свят.

Русенската митница е основана през 1880 г. Тя е една от най – старите държавни институции в България. След създаването си е ведомствено подчинена на Министерството на финансите – Дирекция митници. Документи, издавани във връзка с дейността на митницата: манифести за обявявани стоки, подлежащи на износ и внос, квитанциите, по които се плащат митата, се изпращат в Министерството на финансите – Дирекция митници за контрол на храните. През 1954 г. на Митницата е възложен само контрола на стоките. Обмитяването се извършва единствено на вещи получени от частни лица.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА РУСЕНСКИТЕ МИТНИЧЕСКИ СЛУЖИТЕЛИ!

Публикуваните документи са от фонда на Русенската митница и илюстрират какви са контрабандни стоки са се внасяли и какви са били наказанията.

/Държавен архив – Русе/

Сподели: