197 548 жители на Русенска област са преброени

26.3 % от населението на Русенска област се преброи онлайн досега

Точно 26.3% от жителите на Русенско или 55 996 души са се преброили до момента. Това стана ясно от проведен разговор между заместник областния управител д-р Стефка Караколева и директора на Териториалното статистическо бюро Диана Самхарадзе. Най активни остават жителите на община Русе – 50 741, което е 33% от населението на общината по данни към декември 2020-а. Най-слабо за момента процесът протича в община Ветово, където са преброили едва 4.9%, което е 539 души. След Русе в процентно отношение най-активни са Бяла, Иваново, Две могили, Ценово, Сливо поле и Борово.

Като цяло областта се нарежда на четвърто място по относителен дял преброени лица след София, Варна и Габрово. Разликата между Русе и Габрово е едва 0.1%. За сметка на това по дял на преброените жилища регионът заема трета позиция след София и Варна.

Всеки делничен ден в Териториалното статистическо бюро, намиращо се на ул. „Църковна независимост“ 16, етаж 11 от 09.00 до 18.00 часа ще работи специализиран център за оказване на съдействие на желаещите да се преброят. Там гражданите ще могат да се преброят електронно на лаптопи и таблети, предоставени от НСИ и при необходимост ще им бъде осигурено съдействие. На място разполагат с предпазни маски и дезинфектанти, така че да се спазват всички противоепидемични мерки. Средно по около двама – трима души на ден се възползват от услугата. Всеки може да потърси съдействие на *2021 или на 02 907 84 30 от 09.00 до 21.00 часа всеки ден, включително събота и неделя.

„Нека не забравяме, че преброяването е основата за управлението на страната през следващите години. Важно е да се включим и да дадем своя принос.“, коментира д-р Караколева.

Припомняме, че електронно всеки може да се преброи до края на септември.

Преброяването онлайн продължава до 30 септември. Можете да го направите на https://www.e-census2021.bg

Сподели: