27-годишният Димитър Върбанов от Бяла извади кръста от водите на Янтра

27-годишният Димитър Върбанов от Бяла извади кръста от водите на Янтра

27-годишният Димитър Върбанов от Бяла извади кръста от водите на Янтра под моста на Колю Фичето. Това е второто участие на агронома в ритуала на Йордановден, но тази година е първата му победа. Димитър Върбанов е състезател по кикбокс в спортен клуб „Минотавър“ в Бяла.

Вижте видео от събитието

/Автор на снимката и видеото – Д. Донев/

На Богоявление стотици жители и гости на Бяла се събраха в 10.30 часа около моста на майстор Колю Фичето, за да наблюдават ритуала по хвърлянето и изваждането на светия кръст от водите на река Янтра. Отец Георги от храма „Свети Георги“ извърши водосвет и благослови града и неговите жители за здраве и благоденствие. След това свещеникът хвърли кръста във водите на реката, а 10 смелчаци се хвърлиха да го спасяват. Сред ентусиастите имаше жител на Елена, двама бяха от Русе и един от с. Копривец. Най-младият от здравите мъже е на 18 години, а най-възрастният – на 39. За да се гарантира тяхната безопасност, бяха подсигурени екипи на Спешна помощ, полицията и пожарната.

В знак на уважение и признателност към най-бързия плувец – Димитър Върбанов, кметът Димитър Славов му връчи парична награда от 400 лв. Всеки от останалите участници беше поощрен за куража си с награда от 50 лева.

Сподели: