28 трупи се представят на двадесет и третия ученически театрален фестивал "Климент Михайлов" в Русе

28 трупи се представят на двадесет и третия ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ в Русе

Трябва в юношите да се възпитава онова усещане към изкуството, което да ги стимулира да използват свободното си време за него“ , подчерта директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков днес и изрази пълната подкрепа на ръководената от него културна институция в града ни за предстоящия ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ в Русе.

Любителските театрални състави в България е основен механизъм за възпитаване на бъдеща публика и естетика – нещо различно от субкултурата. Театърът събира в себе си литература, изобразителното изкуство, музиката – всичко онова, което би могло да „запали“ един млад човек. Една от ролите на русенския театър да бъде социалноангажиран и една от тази дейности е именно тази. Покрай младия актьор всички негови близки и познати идват на неговото сценично представяне.

Русенският театър поема изцяло обслужването на трупите по време на фестивала, който ще продължи от 22 до 30 юни. На всички претенции за подреждане на декора, осветление, звук и пр. ще се отговори според необходимостта и това не е лека работа, защото представленията са около 30, отбеляза г-н Дяков. За нас това е един жест към този фестивал, коментира той.

Русе е уникален град, защото през годините успя да запази любителските театрални състави и да ги развива, заяви директорът. Така 11 трупи от общо 28 на сцената до 30 юни са от Русе. Много малко други градове разполагат с такъв потенциал, дори в столицата. По 2 – 3 любителски състави има в другите населени места.

Директорът на Общински детски център за култура и изкуство Юлия Енчева посочи, че 17 трупи идват от други градове. Има формации, които за първи път участват във фестивала, което много радва организаторите. Дебют в града ни ще направят два състава от Стара Загора, един от Ямбол, един от Котел и един от Банкя. За първи път на фестивална сцена ще излязат и състав от ОМД – Русе, две трупи 10 – 11 клас на НУИ „Проф. В. Стоянов“, един осми клас от СУЕЕ със спектакъл на руски език.

Тази година журито ще е в състав: председател – Крум Гергицов, членове – Росица Миновска – Деведжиева, Мария Статулова.

Програмата е натоварена, защото по няколко пиеси ще бъдат поставяни всеки ден.

Две са възрастовите групи: – 7 – 13 години – 8 трупи,

14 – 19 години – 20 трупи.

На 22 юни от 11 часа пред Доходното здание ще бъде официалното откриване на фестивала.

В дефилето за карнавала вечерта ще се включат стотици русенски и младежи от гостуващи трупи.

За четвърти път дамският Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ осигурява парични награди за най – добрите в отделните категории. Това съобщи днес председателят Деница Тиханова. Общият награден фонд е в размер на 1300 лева. 250 лева от тях ще бъдат за най – добрият спектакъл на фестивала. 200 лева ще бъдат предоставени като специална награда на журито. Две първи награди по 180 лева ще бъдат дадени за най – добра театрална трупа, две награди по 150 лева ще има за вторите места, а за третите – по 100 лева. Грамоти и плакети ще бъдат връчени под формата на индивидуални награди.

Надеждата е финансовите награди да бъдат допълнителен стимул за приобщаване младите хора към изкуството.

Сподели:

Още новини от деня