В Художествена галерия – Русе е подредена изложба на художници - юбиляри

В Художествена галерия – Русе е подредена изложба на художници – юбиляри

Време за прочитане: 3 мин.

В Художествена галерия – Русе е подредена традиционна изложба на художници, от чието рождение се навършват кръгли или юбилейни годишнини. Те са представени с една творба. Експозицията включва 50 произведения на живописта, графиката, рисунката, скулптурата и фотографията, създавани в продължение на близо 90 години.

Поради въведените временни противоепидемични мерки и забраната за посещения, в поредица от публикации ще покажем авторите с техните творби, част от фонда на галерията.

Днес отбелязваме 130 годишнината от рождението на Димитър Гюдженов, Данаил Дечев и Марко Дограмаджиев.

Димитър Гюдженов (1891 – 1979)

Димитър Гюдженов е познат на широката публика със своите военни и исторически картини. Работи и в областта на битовата живопис, пейзажа и портрета.

Платното „Есен в Бояна“ е създадено през 1945 г. През 1944 г. семейството на Гюдженов е евакуирано в Пирдоп. След голямата бомбардировка на София в края на март ателието му е разрушено и всички картини и покъщнина в него изгарят. През следващата 1945 г. художникът е пенсиониран, вече е на свободна професия и продължава да рисува пейзажи и фигурални композиции. Творбата „Есен в Бояна“ постъпва в Художествена галерия – Русе през 1955 г. Тя е предоставена за временно ползване от Националната художествена галерия, наред с още 22 картини на известни български автори като Илия Петров, Константин Щъркелов, Цено Тодоров и др. През 50-60-те години съществува политика за обогатяване на провинциалните галерии, като това движение на картини позволява попълване на техните фондове с цел историческо проследяване на развитието на българската живопис извън столицата. Бояна, със своите забележителности, е претворена в платната на Атанас Михов, Никола Танев и други български художници.

Картината на Димитър Гюдженов е част от постоянната експозиция „Българско изкуство – първата половина на 20 век“.

Данаил Дечев (1891 – 1962)

Данаил Дечев работи основно в областта на природния и градския пейзаж. Оставя платна, запечатали красотата на Стара планина, Тракия, Родопите, Черноморието, Лудогорието. Предпочита техниката на маслените бои. Авторът има голям принос в жанровото обогатяване на българската живопис от средата на ХХ в. Във фонда на галерията има 4 негови произведения, като в изложбата е включен с картината „Калоферски пазар“.

„Трябва да призная, че при създаването на моите картини, аз не съм чувствал голяма мъка. Особено що се касае до колоритното им изграждане. Чувството ми за колорит доминира над всички други прояви и то не ме е затруднявало никога. Картината си считам за завършена, когато, без да ща, спирам и виждам, че няма къде повече да сложа нито едно петно“ (Данаил Дечев).

Марко Дограмаджиев (1891 – 1968)

Марко Дограмаджиев работи в областта на портрета, фигуралната композиция и пейзажа. След себе си оставя едно разнообразно в жанрово и тематично отношение, творческо наследство. Марко Дограмаджиев следва реалистичната линия в своите произведения. В някои от творбите му личи афинитет към Импресионизма като течение. Във фонда на Русенската галерия има само една негова картина – „Жътва“. Жътвата свързва човека със свещените ценности – земята, труда, хляба. Темата намира място в творчеството на много български художници, като Владимир Димитров – Майстора, Димитър Гюдженов, Иван Ангелов, Марин Устагенов и др.

За авторите:

Димитър Гюдженов (1891 – 1979)

Димитър Гюдженов е роден на 26.01.1891 г. в Стара Загора. Завършва живопис в Художественото индустриално училище, София през 1915 г. при проф. Цено Тодоров. Междувременно следва два семестъра /1913-1914/ в Националното училище за изящни изкуства в Париж при проф. Ф. Кормон. Започва самостоятелната си художествена дейност при щаба на 8-а тунджанска дивизия като военен художник, а по-късно при щаба на армията. Обикаля всички фронтове и създава първите батални картини. От 1920 до 1933 г. е преподавател и професор в ХА – София. Редовно участва в изложби на Дружество на южнобългарските художници, Дружеството „Съвременно изкуство“ и Дружеството на художниците в България. Участва в колективни изложби в Прага, Берлин, Виена, Ню Йорк и др. Създава стенописи и икони в редица църкви. От 1933 до 1945 работи като художник при щаба на войската. Починал на 25.08.1979 г. в София.

Данаил Дечев (1891 – 1962)

Данаил Дечев е роден на 20.08.1891 г. в Разград. Още в детските си години развива страст към рисуването, но мечтата му да постъпи в Художествената академия не се осъществява. Изпратен е да учи в текстилното училище в Сливен. Участва в Първата световна война. По-късно работи за кратко в Пловдивската митница. През 1921 г. негова картина е приета да участва в изложба на южнобългарските художници, а Данаил Дечев става член на дружеството. На следващата година той организира първата си самостоятелна изложба. От 1926 г. участва във всички общи художествени изложби. От 1919 до 1939 г. Дечев живее в Пловдив. През 1946 и 1948 г. участва с успех на Международното биенале във Венеция, Италия. Участва също така в Четвъртата международна изложба в Делхи (1960), в изложения и експозиции в Париж, Багдад, Прага, Анкара, Атина, Стокхолм и др. Реализира над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Починал на 05.08.1962 г.

Марко Дограмаджиев (1891 – 1968)

Марко Дограмаджиев е роден на 20.11.1891 г. в Сливен. През 1915 г. завършва Художествено индустриално училище, София, при проф. Ив. Мърквичка. Специализира /1924-1925/ г. в Париж. Живее и работи в Сливен, тридесет и четири години е преподавател по рисуване. Участва в ОХИ, урежда около 20 самостоятелни изложби в родния си град и в други градове. Починал на 11.11.1968 г. в Сливен.

Сподели:

Още новини от деня