Милена Хинкова

Гласуване с машини ще има в повечето избирателни секции в Русенска област

Председателят на Районната избирателна комисия в Русе Милена Хинкова заяви днес, че продължава набирането на заявления за гласуване на лица, поставени под карантина, както и на болни в COVID-отделенията, като се очаква да бъдат разкрити общо 7 секции за тези избиратели. Срокът е до 31 март, след което ще стане ясно окончателно колко ще бъдат секциите в областта.

Машините за гласуване ще пристигнат в Русе в събота.

Същевременно от Районната избирателна комисия провеждат обучения на членовете на секционните избирателни комисии. От 18.00 ч. днес ще се проведе онлайн обучение в два модула, като те съответно ще бъдат посветени на хартиените протоколи и машинното гласуване. Още от миналата събота е доставен прототип на машина за гласуване в РИК – Русе, като една не малка част от членовете на секционните избирателни комисии са се запознали с функционалните й възможности. Машинен вот ще може да бъде упражнен почти навсякъде. По-конкретно става дума за всички избирателни секции, които са с над 300 избиратели.

В деня на изборите в Русенско се очаква да се провежда и екзитпол. До момента са разкрити 330 секции в областта, като 212 от тях са в община Русе.

Сподели: