съдебна палата русе

3 години лишаване от свобода за шофьор, причинил смъртта на пешеходец в Пиргово

Състав на Окръжен съд – Русе осъди Н. Б. на 3 години лишаване от свобода и 4 години лишаване от право да управлява МПС за причинената смърт на пешеходец. По искане на защитника на подсъдимия делото протече по реда на съкратеното производство.

Н. Б. се призна за виновен в това, че на 14.12.2020г. в с. Пиргово при управление на лек автомобил „Рено“ нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на С. А., като деянието е извършено в пияно състояние и случаят не е особено тежък. Конкретната разпоредба от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), която подсъдимият е нарушил, е чл.20, ал.2: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие.“

Съдът приспадна при изпълнение на наказанието „лишаване от свобода” времето, през което подсъдимият е бил задържан, считано от 14.12.2020 г. до 25.03.2021 г.

Присъдата, с която Н. Б. е осъден на лишаване от свобода за срок от три години при общ режим и 4 години лишаване от право да управлява МПС, може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

Съгласно чл. 16 от НПК подсъдимият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Сподели: