севда асенова пламен стоилов русе

3 русенски титли от 69-ото издание на най-стария турнир в Европа „Странджа“

Време за прочитане: 2 мин.

Русенските боксьорки спечелиха 3 титли в 69-ото издание на най-стария турнир в Европа – „Странджа“. Шампионки в своите категории станаха Севда Асенова (48 кг), Габриела Димитрова (51) и Стойка Петрова (54).

Първа на ринга в столичната зала „София“ излезе най-леката – Севда Асенова. Във финала на кат. до 48 кг европейската ни шампионка се справи с индийката Чунгнейжанг с 4:1 съдийски гласа (28:29, 29:28, 29:28, 29:28, 30:27). За българката това е първа титла от „Странджа“, тъй като категорията й за първи път влезе в програмата на турнира.

„Не играх по обичайния си нападателен стил, но такава беше тактиката, защото тя не е случаен състезател – трета е на олимпийските игри в Рио, макар и в по-горната категория. Аз исках да запазя златния си медал от европейското и да зарадвам българската публика“, сподели след срещата Асенова.

По изключително категоричен начин обаче Габриела Димитрова спечели финала си при 51-килограмовите. През целия мач срещу гъркинята Айкатерини Куцогеоргопо българката диктуваше темпото и не остави никакво колебание у съдиите – 5:0 (29:28, 30:26, 29:28, 29:28, 30:27). Така след среброто в същата категория през миналата година, сега Димитрова стигна до титлата с много убедителна игра през целия турнир, в който постигна победи над състезателки от Норвегия, Швеция, Италия и Гърция.

„51 килограма е много силна категория и никоя от съперничките не е за подценяване. За мен е добре, че с всяка изминала година надграждам в развитието си и, разбира се, очакванията и целите ми за предстоящите европейско и световно първенство са големи“, сподели Димитрова.

В изцяло българския финал между Стойка Петрова и Златислава Чуканова в категория до 54 км победата с 4:1 съдийски гласа – 29:28, 30:27, 29:28, 30:27, 28:29, заслужи по-опитната – Стойка. Това бе повторение на финала на държавното първенство преди две седмици в Ямбол, който отново завърши с успех на Петрова.

„Както знаете, никога не съм доволна от цялостното си представяне – винаги има какво още да се желае – сподели след награждаването Петрова. – Доволна съм от крайния резултат, защото бях прекъснала за дълъг период от време заради контузия. Може да не се върнах по най-добрия начин на ринга, но резултатът е задоволяващ. За мен турнирът беше като една проверка на това дали мога да продължа да се развивам, тъй като предстоят европейско и световно и те са моите цели“, сподели първата ни участничка на олимпийски игри.

За Стойка Петрова титлата от „Странджа“ е 4-а в кариерата й, като има златни медали, но в кат. до 51 кг от 2011, 2014 и 2015 г.

Всички наши медалистки излязоха за награждаването си със специални фланелки с надпис #boxinginolympics – кампания, подета от родната федерация в подкрепа на оставането на бокса в олимпийското движение.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня