книги четене жена природа

3 сентенции, които всеки човек трябва да знае

Може би и вие обичате да четете сентенции на известни личности или такива, които се предават от векове от уста на уста?

Някои от тях са толкова вдъхновяващи, че могат да променят живота на всеки от нас и дори да ни накарат да станем по-добри.

Сентенциите са от дълбока древност и някои са достигнали до нас от храма на Аполон или са останали по стените на Помпей. Те са в пиесите на Шекспир, трудовете на велики личности….

Днес можем да ги съхраняваме на своя телефон или таблет.

Сентенциите са като малки епиграми от житейски съвети и с тях често се подсещаме дали знаем основните уроци в живота си.

Как да реагираме на несгодите?
Как да мислим за парите?
Как да реагираме на смъртта?
Как да бъдем смели?

И отговорите на такива важни въпроси са в толкова малко думи.

По принцип всяка сентенция може да ни научи да бъдем по-добри хора.

„Не ме е грижа за това какво мислят другите за това, което правя, но ме е грижа какво аз мисля, за това което аз правя. Това е именно характерът.”Теодор Рузвелт

В началото на живота си малцина биха предвидили, че Теодор Рузвелт дори има избор по въпроса. Бил е срамежлив, умен, но със слаба физика. След разговор с баща си, той започва да се занимава с бокс, конна езда, лов, риболов, плуване…следва изтощителен темп на работа и се утвърждава като един от най-плодотворните и обожавани президенти в американската история.

„Не е важно какво ти се случва, а как реагираш на него.“- Епиктет
Това е историята на бащата алкохолик с двама сина. Единият следва стъпките на баща си и в крайна сметка е вечно пиян, а другият става успешен човек. Всеки се пита: „Защо съм такъв?“ Отговорът и за двата случая е един и същ: „Е, това е, защото баща ми беше алкохолик.“ Едно събитие, еднакво детство, два различни резултата. Това важи за почти всички ситуации – всичко, което ни се случва, е обективна реалност, а как реагираме е субективен избор. Помнете това: в този живот сте дефинирани не от вашия добър или от лошия си късмет, а от реакцията си към тях.

„Най-доброто отмъщение е да не си като човека, който те е наранил“ – Марк Аврелий

Тази мисъл на римския император и философ Марк Аврелий е толкова полезна и вярна за днес. Когато Касий, един от най-доверените му пълководци, се разбунтувал и се обявил за император, Марк Аврелий не търси отмъщение. Вместо това той вижда в това възможност да преподава на римляните ценни знания.

Сподели:

Още новини от деня