3 623 са членовете на общинската организация на БЧК в Русе

3 623 са членовете на общинската организация на БЧК в Русе

Време за прочитане: 2 мин.

3 623 са членовете на общинската организация на БЧК в Русе. Това стана ясно по време на провеждащото се сега в Регионален исторически музей – Русе годишно отчетно събрание на най – старата неправителствена хуманитарна организация у нас. Те са разпределени в 34 дружества, от които 24 са градски.

Проведени бяха общо 34 дружествени отчетни събрания през тази година. Всички дружества отчетоха своята дейност за 2019 г., приеха свой план за работа през 2020 г.

Активният доброволчески състав, работещ по проекти и пр. възлиза на 625 души, като доброволците на БМЧК са 150.

По Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от фонда за европейско подпомагане на най- нуждаещите се лица са подпомогнати 2992 души, като всеки от тях е взел 16 продукти: спагети, говеждо в собствен сос, леща, захар, гювеч, зелен фасул, лютеница,грах, домати консерва, говежди кюфтета в бял сос, херинга, пиле фрикасе, зрял боб, конфитюр, олио и ориз.

1794 са преминали курсове за кандидат водачи на МПС за придобиване на основни знания и умения за оказване на първа долекарска помощ. Посочените данни са към 03.12.2019 година. 69 учащи държавна поръчка са били включени в тези общо 140 курса за годината. Изказана бе огромната благодарност към лицензираните  обучители по ПДП за кандидат – водачи на МПС: Д-р Павлина Николова,  Д-р Елеонора Стоянова,  Д-р Тодор Граматиков,  Д-р Георги Ненчев, Д-р Руденко Йорданов, д-р Деница Димитрова и д-р Антония Стоянова. На 22 октомври 2019 г. ОС на БЧК – Русе, удостои с почетни грамоти д-р Деница Димитрова и д-р Антония Стоянова за високия професионализъм  и креативност при обучението по първа долекарска помощ на медицински специалисти. Специални благодарности получиха от г-жа Алисе Муртезова – Председател на Общинската организация на БЧК – Русе и г- жа Антоанета Ябанозова – Директор на Секретариата на ОС на БЧК – Русе.

Към 5 ноември 124 лица преминаха курсове за първа долекарска помощ на работното място. От 2008 година програмата за обучение е сертифицирана за качество от Европейския референтен център по първа помощ – Париж, Франция ЕFAC. Удостоверенията, издадени от БЧК, са валидни в ЕС за 5-годишен период.

Съгласно Закон за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, Общинският съвет на БЧК – Русе извършва промоционална дейност по отношение на доброволното и безвъзмездно кръводаряване; Осъществени досега са три акции по промоция на безвъзмездно кръводаряване с общо участвали 14 кръводарители.

Ежегодно се провеждат курсове за обучение на правоспособни водни спасители на плувни басейни. Правоспособни водни спасители се явяват на ежегодните контролни изпити по плуване на 50 и 100 м. свободен стил и реанимация /дишане и кръвообращение/ за заверка на правоспособност. Извършени са контролни дейности по басейни, реки и местни водоеми. През летния сезон със заповед на Кмета на Община Русе съвместно с РЗИ  беше извършена проверка за готовността на водните площи за ползване през лятото – общо 23 проверки. 18 лица преминаха успешно курсовете за водни спасители. 47 са заверените талони за правоспособност през тази година.

Сподели:

Още новини от деня