300 евро струва шофьорската книжка в Гюргево

Ако желаеш да се сдобиеш непременно с шофьорска книжка в Окръг Гюргево, но не си сигурен в знанията и уменията си, плащаш 300 евро. Ако искаш да регистрираш автомобила си незабавно, без да чакаш реда си на опашка, заплащаш 100 евро. Ако желаеш да се явиш на изпит за придобиване правоспособност „Водач на МПС категория…“, заплащаш 50 евро при това без да чакаш ред.

Това показва разследването на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, по време на което са задържани и повдигнати обвинения на 11 лица, свързани по някакъв начин с тази организирана престъпна група. Сред тях има инструктори на кандидат – шофьори, длъжностни лица в Румънския автомобилен регистър и др. Парите по „веригата“ са стигали до изпитващите полицаи и дори до кметове на кметства, както е в случая с този на село Валя Драгулуй. Последният е уличен в четирикратно придобиване на пари посредством подкуп.

Особено впечатляваща е наглостта на началника на службата за издаване на шофьорски книжки в Гюргево. Вместо пари, той е искал многократно сексуални услуги от кандидатки за придобиване на правоспособност за водач.

Сподели: